În ultima perioadă s-a vorbit frecvent despre valul cinci al pandemiei de COVID-19, despre cazurile noi confirmate în România, dar și despre infectările cu varianta Omicron a virusului Sars-Cov-2 depistate la nivel național.
În tot acest context, nu sunt puțini părinții, dar și elevii care stau cu ochii pe anunțurile și deciziile venite de la autorități, întrebându-se ce s-ar putea întâmpla cu școlile, mai precis cu sistemul clasic de desfășurare a cursurilor, cel în care copiii și cadrele didactice merg la clasă. Totul, în condițiile în care, în trecut, s-a ajuns la decizia de a se apela la varianta închiderii unităților școlare și la mutarea cursurilor în sistem online, o situație care a generat numeroase neajunsuri, mai ales în zonele rurale.
Rafila: ”Nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic”
Ministrul Sănătății a abordat acest subiect, vineri, 7 ianuarie, răspunzând întrebărilor presei. În primă fază, Alexandru Rafila a adus în discuție situația din alte state, oprindu-se asupra celei din Franța.
„Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat.
Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a declarat Rafila, într-o conferință de presă susținută la Spitalul de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală.
Rafila: „Școlile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustificat”
Ministrul Sănătății – care încă de la finalul anului trecut declara că este un susținător al menținerii școlilor deschise (VEZI AICI) – a menționat în ce condiții s-ar putea ajunge să se ia, temporar, o măsură de închidere a acestora. Oficialul guvernamental a lăsat să se înțeleagă că unele decizii anterioare privind închiderea unităților școlare când erau doar 100-200 de cazuri zilnic nu s-ar fi justificat.
“Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară.
Sigur că dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un algoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore – aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta – şi în mod repetat, în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a transmis ministrul Sănătăţii.