Cauta

Ministerul Sănătății se mișcă în reluare. Valul 5, tot fără tratamente

Alexandru Rafila vrea, dar nu are cu cine

Deși valul 5 este în plină defășurare, chiar dacă nu este nici pe departe atât de violent cum s-a anunțat, autoritățile încă mai fac pregătiri pentru reorganizarea sistemului pentru bolnavii Covid. Ieri, abia s-au pus bazele legale pentru înființarea centrelor de evaluare, însă se mai așteaptă apariția normelor și a cererilor din partea spitalelor care vor să se înscrie la contractarea serviciilor. Consecința acestei lentori este că nici acum pacienții Covid nu au acces la tratamente.

Chiar dacă venirea lui Alexandru Rafila a scos din nemișcare Ministerul Sănătății, schimbările nu au apărut decât pe hârtie, pentru că în realitate circuitele sunt exact cum le-a lăsat Cseke Atilla, Ioana Mihăilă, Vlad Voiculescu și Nelu Tătaru. Probabil că echipa și comisiile de prin minister se mișcă în reluare, sabotând orice intenție de a grăbi lucrurile, mai ales că suntem deja în plin val 5, și asta ca să-i dau prezumția de nevinovăție ministrului Rafila.

De la publicarea marelui plan de măsuri al Ministerului Sănătății, pentru pregătirea valului 5, au trecut deja 15 zile și nici măcar una dintre măsuri nu a fost pusă în aplicare. Bolnavii tot acasă stau până la agravarea stării de sănătate, antiviralele zac prin depozite și prin farmaciile spitalelor și nu sunt administrate în primele 7 zile de la apariția simptomelor, iar anticorpii monoclonali nu ajung la bolnavi, deși le-ar salva viața. Ieri, Guvernul a aprobat înființarea centrelor de evaluare, urmând ca peste o altă perioadă de timp să fie elaborate și normele de funcționare.

Spitalele vor trebui, de mâine încolo, să transmită cereri prin care solicită contractarea serviciilor medicale ce se acordă în cadrul centrului de evaluare, urmând apoi să înceapă, nu se știe când, semnarea contractelor. Cel puțin am aflat că aceste centre de evaluare, care vor efectua analize și CT-uri pentru pacienții Covid și vor administra tratamente în regim de spitalizare de zi sau în ambulatoriu, vor fi tot în spitale, doar cu mai multă birocrație. Unde anume își vor face loc spitalele pentru asemenea centre de evaluare este dificil de anticipat, însă există posibilitatea ca spitalele private să preia această sarcină, care le va aduce venituri în plus.

Valul blând

De la 1 ianuarie până la 13 ianuarie numărul internărilor și al pacienților din ATI nu au crescut îngrijorător. Astfel, dacă la 1 ianuarie aveam 2.247 de internați, din care 395 la ATI, la 13 ianuarie numărul bolnavilor Covid din spitale era 3.272, din care 441 la ATI. Totodată. Între 1 ianuarie 2022 până la 13 ianuarie 2022 au fost raportate 371 de decese, un număr inferior corespunzător unei zile din valul 4. Chiar și reprezentanții Guvernului au recunoscut faptul că, în pofida unui număr mare de infectări, nivelul spitalizărilor și al deceselor rămâne scăzut. De cealaltă parte, rămâne neschimbată atitudinea unor medici care s-au înrolat în tabăra vacciniștilor, care țin cu orice preț să înspăimânte populația. „Pandemia își ia avânt în România, iar cei neimunizați sunt în pericol. Spitalul se umple, deja e un număr dublu față de acum câteva zile. Când va da iama și în cei nevaccinați sau vaccinați incomplet (e chestie de zile…), mai ales vârstnici și cu risc, începe lupta la baionetă… Iar….”, a scris pe pagina de Facebook Ro Vaccinare dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Victor Babeș” din București.

Gheorghiță vrea booster pentru Omicron

Deși toate datele științifice din lume arată că varianta Omicron este foarte anemică și că va produce imunitate naturală extinsă, Valeriu Gheorghiță a transmis că boosterul trebuie să se facă la patru luni după schema completa, tocmai pentru a ne proteja de noua variantă Covid. ”Datele științifice ne arată o protecție sporită, o refacere a eficienței vaccinurilor față de infecțiile cu Omicron. De ce am ales pragul de 4 luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte țări europene, iar majoritatea au ales praguri de 3 luni sau 4 luni. Am decis să optăm pentru pragul de 4 luni, pentru că datele științifice ne arată că protecția față de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schema de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Ultimele stiri

  • Milioane de americani, în alertă din cauza unui dom de căldură. „Insolația poate fi mortală” – avertizează autoritățile
  • PNL va câștiga alegerile locale în zona Dobrogei, conform sondajelor de opinie
  • Surse. Silvestru Șoșoacă, luat de acasă și dus la audieri la Parchet/Care ar fi motivul
  • Surse: România nu poate da sistemul Patriot Ucrainei, conform unei analize a MApN
  • BREAKING NEWS. Șeful Biroului pentru Imigrări Caraș Severin, reținut de DNA. Alți doi funcționari, sub control judiciar/Acuzațiile
  • Guvernul PSD continuă investițiile publice record și reușește să țină pe loc deficitul în mai
  • Efectele măsurilor Guvernului Ciolacu: prețurile, în continuă scădere
  • Accident grav pe DN 1, în județul Prahova: doi răniți/Mobilizare în rândul salvatorilor
  • Vremea rea a lovit din nou/ Culturi agricole acoperite de grindină, în apropiere de Huşi. Imagini cu stratul de gheață – VIDEO
  • Anunț de presă VEOLIA
  • Exit mobile version