AcasăCORONAVIRUSMinisterul Sănătății explică eficiența vaccinului Covid-19. Cum s-a calculat eficacitatea de 95%

Ministerul Sănătății explică eficiența vaccinului Covid-19. Cum s-a calculat eficacitatea de 95%

vaccinMinisterul Sănătății explică eficiența vaccinului Covid-19. Cum s-a calculat eficacitatea de 95%

Campania de vaccinare antiCovid-19 a debutat pe 27 decembrie 2020. Primii români vaccinați au fost cadrele medicale, care au primit serul Pfizer. Vaccinul produs de compania americană în colaborare cu BioNTech are o eficacitate de 95%.

La aproape o lună de la începutul campaniei de vaccinare, Ministerul Sănătății a venit cu precizări clare asupra acestei cifre. Ce înseamă, de fapt, eficacitate 95%?

„Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată. Eficacitate 95% nu înseamnă, cum poate ar fi uşor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil. De fapt, „eficacitate 95%” înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic”, a transmis Ministerul Sănătăţii într- postare pe Facebook.

Cum a fost calculată eficacitatea vaccinului?

MS explică şi cum se ajunge la această estimare a eficacităţii: „Prin studii clinice. Spre exemplu, studiul clinic care a stat la baza aprobării vaccinului Pfizer BioNTech a urmărit 43.448 de persoane, împărțite în două grupuri: cei cărora le-a fost administrat vaccinul și cei cărora le-a fost administrat placebo (o soluție salină).

În ambele grupuri, injecțiile au fost administrate la 21 de zile distanță. Unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puțin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze. S-a observat că:
– Din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR
– Din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluție salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR”, transmite Ministerul Sănătății.

„Pe baza datelor de mai sus, eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%. Eficacitatea în studii clinice este definită matematic prin formula: (riscul de îmbolnăvire al populaţiei nevaccinate – riscul de îmbolnăvire al populaţiei vaccinate)*100/riscul de îmbolnăvire al populaţiei nevaccinate, unde riscul de îmbolnăvire în cele două grupuri este calculat ca raport între numărul de persoane care s-au îmbolnăvit şi numărul total de persoane din acel grup”, a mai precizat Ministerul.

author avatar
Andreea Vlad