AcasăCORONAVIRUSMinisterul Sănătății cere 1,6 miliarde de lei. Doar 20% sunt pentru medicamentele...

Ministerul Sănătății cere 1,6 miliarde de lei. Doar 20% sunt pentru medicamentele Covid

Bani insuficienți pentru tratamentele Covid

Bugetul Ministerului Sănătății va fi suplimentat în noiembrie cu 1,5 miliarde de lei, banii fiind utilizați, în principal, pentru salarii, despăgubiri către companii farmaceutice și pentru tichetele de masă cu care sunt recompensate persoanele care se vaccinează. În ce privește tratamentele bolnavilor de Covid, suma alocată a fost de doar 325 milioane de lei, bani care vor fi cheltuiți preponderent pentru remdesivir.

Guvernul va aloca din fondul de rezervă pentru Ministerul Sănătății suma de 1.621.000.000 de lei, din care 30 milioane pentru cheltuieli de personal, 1.092.000.000 lei pentru bunuri și servicii, 348 milioane pentru transferuri între unități ale administrației publice și 151 milioane alte cheltuieli.

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, deși au fost alocate 136,5 milioane de lei pentru Programul național de vaccinare 2021, reprezentând vaccinurile destinate copiilor, vaccinul antigripal și vaccinul HPV, Ministerul Sănătății a mai solicitat 102 milioane de lei ”pentru derularea în bune condiții a Programului”. Pentru medicamentele necesare tratării bolnavilor de Covid au fost alocate doar 325 de milioane de lei.

”Având în vedere opțiunile terapeutice din acest moment privind tratarea pacienților pozitivi Covid-19, este imperios necesară achiziția următoarelor mijloace terapeutice ținând cont de recomandările Comisiei Europene ca fiind cele mai promițătoare tratamente împotriva Covid-19: remdesivir, anticorpi monoclonali și medicamente antivirale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Suma de 348 de milioane lei va fi utilizată pentru acoperirea drepturilor salariale. Astfel, 170 milioane de lei pentru acoperirea drepturilor salariale ale personalului angajat în spitalele din subordinea ministerului, 35 de milioane de lei pentru diurna zilnică de 2% și indemnizația de detașare de 50%, suplimentar față de salariul plătit de unitatea angajatoare pentru personalul medical detașat, 9 milioane lei pentru acoperirea până la finele anului a drepturilor salariale ale asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari și 100 de milioane lei pentru finanțarea centrele de vaccinare anti-Covid-19.

Despăgubiri către giganții farmaceutici

150 de milioane de lei vor fi alocați pentru plata despăgubirilor către companii farmaceutice, în urma deciziilor instanțelor de judecată. Sentințele reprezintă restituiri de clawback prin care Ministerul Sănătății și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili au fost obligați la plata lor ca drepturi nedatorate de către firmele Sermedic SRL, AstraZeneca UK LTD și AstraZeneca AB Suedia. Pentru anul 2021, fondurile necesare acordării tichetelor de hrană pentru stimularea vaccinării au fost de 195 milioane de lei. Astfel, în conformitate cu prevederile OG 19/2021, persoanele care se vaccinează cu schema completă de vaccinare beneficiază de o alocație de hrană în valoare totală de 100 de lei, sub forma tichetelor de masă.

82 de milioane de lei pentru spor de pericol

Pentru sporul de pericol cuprins între 5% și 30% al salariaților din sistemul sanitar implicați în transportul, diagnosticarea și tratarea pacienților Covid-19 au fost alocate, în plus, aproape 82 milioane de lei. Totodată, în baza legii privind recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19, prin acordarea unor drepturi acestuia, precum și urmașilor celui decedat, au mai fost alocați 109.000 lei. Potrivit acestei legi, la decesul unui salariat din sistemul medical implicat în lupta împotriva Covid, urmașul acestuia beneficiază de un ajutor suplimentar egal cu de două ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
851 afisari

7 COMENTARII

    • Remdesiviru, care este și slab ca efect pt aces virus și f scump, arbidol fiind mult peste acest medicament francez

  1. italienilor le-a venit mintea la cap dupa 2 ani si au scos din statistici 97% morti de covid . au ramas 3 % . sint curios daca ajunge si la noi asta , si ce va zice propaganda gretoasa cu chireac si coita cand faceau crize de isterie si puneau placa stricata cu , ce domle aia din vest sit prosti si noi destepti ? acum desteptii au devenit prosti ?

  2. Bugetul sănătății nu trebuie mărit ci micșorat. Cum s-a spus la unul din mitingurile de protest din Timișoara: „Sistemul medical nu trebuie să se obișnuiască cu ideea că prin crearea unei isterii false în jurul unei boli poate obține creștere de buget” https://mariusmioc.wordpress.com/2021/06/02/timisoara-29-martie-2021-solutii-propuse-pentru-rezolvarea-problemei-c0vid-sistemul-medical-nu-trebuie-sa-se-obisnuiasca-cu-ideea-ca-prin-crearea-unei-isterii-false-in-jurul-unei-boli-poat/

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger