AcasăCORONAVIRUSMinisterul Sănătății a publicat NOUA metodologie de lucru privind efectuarea testelor de...

Ministerul Sănătății a publicat NOUA metodologie de lucru privind efectuarea testelor de salivă la școlari. Cine face testele

teste

Ministerul Sănătății a publicat noua metodologie de lucru la nivelul unităților de învățământ, privind efectuarea testelor pe bază de salivă la elevi. Testele ar trebui să ajungă în școli de săptămâna viitoare, iar elevii vor fi testați de două ori pe săptămâna, luni și joi, fie de personal specializat în școală, fie de către părinți.

Părinții pot efectua acasă testele de salivă

În document se explică faptul că este vorba de teste rapide antigen non invazive efectuate din proba de salivă. De asemenea, există posibilitatea ca acestea să fie efectuate și acasă, nu doar în unitățile de învățământ.

Testele de salivă pentru elevi vor fi efectuate în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea de începerea orelor de curs. Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă sau în alte spatii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților/reprezentanților legali.

Ministerul Sănătății trasează sarcini pentru DSP

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București au printre responsabilități asigurarea sprijinului metodologic, inspectoratelor școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, privind testarea cu teste rapide antigen din salivă în unitățile de învățământ. Tot DSP va asigura sprijin și pentru managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

De asemenea, tot DSP se va ocupa de coordonarea și instruirea cadrelor medicale sau a persoanelor desemnate din unitățile de învățământ privind modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă, de interpretare a rezultatelor acestora, precum și de colectare a testelor utilizate.

Ce se întâmplă cu testele pozitive?

În cazul testelor pozitive – considerate deșeuri cu potențial contagios, persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ vor fi instruite privind colectarea lor. Astfel, testele pozitive se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală, cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale.

Copii nu trebuie să mănânce sau să bea cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.

Interpretarea rezultatului, conform instrucțiunilor de utilizare

Un teste de salivă va fi considerat Pozitiv, dacă apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Testul va fi considerat Negativ, dacă apare o linie colorată în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T). Iar Neconcludent este când linia de control nu apare. În ultima situație, testul trebuie repetat utilizând o nouă casetă de testare.

author avatar
Alina Costache