AcasăCORONAVIRUSMiliarde de oameni nu au primit ajutor de stat în timpul pandemiei

Miliarde de oameni nu au primit ajutor de stat în timpul pandemiei

Mai mult de 2,7 miliarde de persoane nu au primit niciun sprijin financiar public pentru a face față devastării economice cauzate de pandemia de coronavirus, arată un raport compilat de Oxfam –  o organizație non-profit din Marea Britanie –  și firma de consultanță Development Pathways. Criza sanitară și restricțiile au lovit puternic economiile, sărăcia urmând să crească brusc în aproape fiecare țară pentru prima dată în ultimele decenii.

Organizațiile au analizat transferurile de numerar pentru protecția socială în 126 de țări cu venituri mici și medii în perioada aprilie – septembrie 2020. Există o discrepanță mare între ceea ce au reușit să facă națiunile bogate pentru populația lor și ceea ce ar putea cheltui națiunile mai sărace – cu resurse mai limitate. În total, țările din întreaga lume au strâns cheltuieli suplimentare de 11,7 trilioane de dolari anul acesta pentru a face față consecințelor COVID-19. Din această sumă, 83% au venit din 36 de țări bogate, în timp ce 39 de state cu venituri mai mici au strâns 42 miliarde de dolari, 0,4% din total. În mod similar, notează Al Jazeera, țările bogate din G20 au injectat 9,8 trilioane de dolari în economiile lor, inclusiv măsuri de sprijinire a lucrătorilor și a populației generale. Pentru programele de protecție socială, 28 de țări bogate au cheltuit la o rată de 695 dolari pe persoană, în comparație cu 4 până la 28 dolari pe persoană cheltuită de 42 de țări cu venituri mici sau medii.

O linie de salvare vitală

La zece luni de la criză, cu multe țări care se confruntă cu un al doilea val de pandemie și cu dificultăți economice continue, este urgent ca guvernele să pună în aplicare măsuri universale de protecție socială pentru a-și sprijini oamenii, inclusiv cu ajutoare de șomaj, plăți către casele de îngrijire și  sprijin pentru copii și familii, măsuri care ar oferi o „linie vitală”, se spune în raport. Oxfam a cerut  națiunilor bogate să intensifice sprijinul financiar acordat țărilor mai sărace prin acordarea urgentă de mai mult ajutor și anularea datoriilor, printre alte opțiuni. Raportul recomandă, de asemenea, națiunilor bogate să înființeze un fond global de protecție socială pentru a ajuta țările cu venituri mici și medii să atingă aceste obiective. “În timp ce cei mai bogați vor reveni din criză rapid și fără ajutor, familiile mai sărace vor avea nevoie de ani de zile pentru a se pune în picioare. Pentru a preveni o creștere teribilă a inegalității globale, este necesară o investiție uriașă în protecția socială universală”, au declarat la rândul lor reprezentanții Development Pathways, care lucrează cu guverne și organizații din economiile în curs de dezvoltare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger