AcasăCORONAVIRUSMedicul Adrian Marinescu, despre locuri în care există risc de infectare cu...

Medicul Adrian Marinescu, despre locuri în care există risc de infectare cu noul COVID-19: Chiar dacă ești singur, trebuie să porți mască

Medicul Adrian Marinescu, despre locuri în care există risc de infectare cu noul COVID-19: Chiar dacă ești singur, trebuie să porți mascăMedicul Adrian Marinescu, despre locuri în care există risc de infectare cu noul COVID-19: Chiar dacă ești singur, trebuie să porți mască

Medicul Adrian Marinescu explică ce risc de transmitere sau contractare a COVID-19 există în unele dintre cele mai folosite spații de către oameni, precum și regulile care trebuie respectate astfel încât riscul de infectare cu SARS-CoV-2 să fie cât mai redus.

Medicul specialist de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” trage un semnal de alarmă menționând care sunt zonele și din apropierea casei unde riscul de infectare cu noul COVID-19 este unul ridicat.

Recomandările medicului Adrian Marinescu: Ce reguli trebuie urmate

„În zonele aglomerate, riscul există, masca trebuie purtată pentru că nu există acea distanță de siguranță. Lucrurile trebuie să meargă împreună. (…) Una este să treacă cineva pentru câteva secunde pe lângă mine, în momentul în care sunt la o terasă sau merg pe stradă, și atunci riscul de transmitere este mic și alta e să stau la masă cu altcineva, să fiu în contact prelungit 2-3 ore”, explică specialistul.

Zone cu risc mare de infectare: Scara blocului și liftul

Medicul Adrian Marinescu atrage atenție cu privire la zone des frecventate de oameni care prezintă un risc mare de contractare a noii infecții care a „paralizat” o lume întreagă.

„Liftul este un spațiu închis de mici dimensiuni, care nu este aerisit, cu risc mare de transmitere și s-a demonstrat că există și riscul de transmitere prin aer. Dacă cineva s-a urcat în lift mai devreme, există risc de transmitere. Chiar dacă te urci singur în lift trebuie să purtăm masca, inclusiv în scara blocului.

Suprafețele sunt o problemă, deși nu transmit așa ușor virusul cum credeam la începutul pandemiei. Dacă cineva a tușit sau a strănutat, iar noi atingem foarte repede suprafața, ducem mâna la gură sau la nas, riscul există. Ai nevoie de o igienă a mâinilor foarte clară și trebuie să evităm gesturile de a duce mâna la față, chiar dacă este foarte greu”, mai precizează Adrian Marinescu, potrivit antena3.ro.

Ce eficiență au mănușile de unică folosință

„Există o diferență între infectare și îmbolnăvire. Persoanele infectate nu sunt neapărat bolnave. Asimptomatiicii totuși transmit, în urma contactului prelungit, către familie, prieteni. Există un procent mare, poate 50%, care prezintă lipsa simptomelor pe toată durata bolii. Faptul că virusul nu determină îmbolnăvirea ține de încărcătura virală și imunitatea persoanei”, mai explică acesta.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
396 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger