AcasăCORONAVIRUSMedicii semnalează: Vaccinul nu are efectul scontat. Și se vede!

Medicii semnalează: Vaccinul nu are efectul scontat. Și se vede!

Vaccinul, ”impotent” în fața variantelor Covid-19

Creșterea numărului de cazuri în rândul vaccinaților cu două doze arată clar că vaccinul anti-Covid nu are efectul scontat, susțin medicii români. Aceștia arată că, cel mult, efectul vaccinului este unul psihologic, creând senzația că oamenii sunt în siguranță, însă singura soluție reală pentru protecție este trecerea prin boală.

Vaccinurile anti-Covid nu au avut efectul scontat de producători, iar acest lucru este din ce în ce mai vizibil pe plan mondial, având în vedere creșterea numărului de cazuri exact în țările cele mai vaccinate, susțin medicii români.

”Eu am mai spus acest lucru, vaccinatul întotdeauna va face boala și o va transmite, dar asta este valabil și în cazul vaccinării antigripale. De ce? Pentru că nu este un virus care permite dezvoltarea unui vaccin ca în cazul variolei, de exemplu. Ca și gripa, Covid-19 este un tip de virus ARN, foarte versatil și respirator. Această combinație de caracteristici face ca orice vaccin încerci să dezvolți este dezamăgitor. Nu are cum să acopere variantele care apar și versatilitatea lor. Eu am spus de la început că vaccinul nu va avea efectul scontat, așa cum nu are efectul scontat nici în cazul gripei. Dacă anumite persoane vulnerabile vor să facă vaccinul anti-Covid ele fac acest lucru asumându-și ideea că vaccinul va putea să nu aibă efectul la care se așteaptă”, ne spune dr.Oana Mihaela Secară.

Medicul arată că singura diferență dintre vaccinul anti-gripal și vaccinul anti-Covid, în afară de tehnologia folosită, este că vaccinul anti-gripal a fost testat de-a lungul timpului, cu ani de zile în care s-a văzut ce se întâmplă ca efecte secundare, în timp ce vaccinul anti-Covid, bazat pe o terapie genică, nu este încă testat suficient de mulți ani. Potrivit dr.Oana Mihaela Secară, tocmai de aceea persoanele trebuie să se gândească foarte bine înainte de a lua o decizie, iar vaccinul anti-Covid nu poate fi obligatoriu și nici nu poate fi o condiționare de niciun fel.

Testații pozitiv nu sunt bolnavi

La întrebarea ce face, până la urmă, vaccinul anti-Covid, medicul Oana Mihaela Secară ne spune că face exact ce scrie în prospect, în condițiile în care acceptăm că exact ceea ce spune asta și face. ”Noi încă nu știm dacă el nu cumva face și alte lucruri care nu sunt cele mai fericite. Și, din nou, ce face vaccinul? Așa cum se vede el nu are capacitatea de a sta ca o barieră în fața versatilității virusului. Nu poate. Deci este mult mai sigur în cazul celor care au trecut prin boală și vedem acest lucru în cazul gripei, pentru că nimeni nu se mai teme de gripă ca de o boală fatală, deși mai avem cazuri critice prin pneumonia gripală, în cazul persoanelor cu comorbidități”, ne-a declarat dr.Oana Mihaela Secară. Pentru că oamenii au intrat în contact cu virusul gripal, s-a ajuns la această siguranță în proporție foarte mare datorită dezvoltării răspunsului imun și așa va fi și la Covid-19, mai precizează medicul. ”Faptul că avem persoane pozitive la testare nu înseamnă că sunt bolnavi. Pot fi doar fragmente de virus sau testele pot arăta că virusul a apărut pe mucoasă. Bolnavi sunt cei care dezvoltă simptomatologie, modificări la analize și, eventual, se internează”, a afirmat dr.Oana Mihaela Secară.

Anticorpii nu pleacă nicăieri

Potrivit medicilor, virusul Covid-19, în momentul în care intră, are tendința să se multiplice, dar organismul, care deja are răspunsul imun format, și este unul complex, după trecerea prin boală, va răspunde suficient de repede pentru ca să oprească această multiplicare la minimum. ”Este clar că, la o nouă întâlnire cu virusul, producția de anticorpi se reactivează. Este normal ca titrul de anticorpi la persoana care a trecut prin boală să se reducă, dar imediat se reintegrează în momentul în care vine în contact cu virusul, cu aceeași variantă sau cu altă variantă. Dar, în plus, cei care au trecut prin boală răspund cu toate mecanismele sistemului imunitar, nu doar cu limfocitele B, adică anticorpii. Dacă deosebirea dintre varianta cu care a fost infectat și varianta cu care s-a întâlnit ulterior infectării este marcantă, atunci putem asista și la niște simptome. Însă nu este o problemă pentru că răspunsul imunitar complex îi va proteja pe aceștia, cel mai probabil vor fi niște simptome pe care nici nu le vor băga în seamă și nici nu vor ști când s-a produs întâlnirea cu varianta nouă”, ne-a mai precizat dr.Oana Mihaela Secară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.