AcasăCORONAVIRUSMedicii români, confirmați de studiile europene. Imunitatea prin virus bate vaccinarea

Medicii români, confirmați de studiile europene. Imunitatea prin virus bate vaccinarea

Imunitatea de lungă durată a celor care au trecut prin Covid, confirmată

Imunitatea dobândită prin infectarea cu virusul Covid este mult mai persistentă și mai consistentă decât cea dobândită prin vaccinare, au concluzionat medicii italieni, după un studiu amplu realizat în nordul țării. Același lucru l-au tot repetat medicii români, care au arătat că sistemul imunitar al organismului se apără mult mai bine prin limfocitele T.

Mitul imunității prin vaccinare se prăbușește din ce în ce mai mult. Vestea bună este aceea că afirmațiile medicilor români, care au insistat că cei care au trecut prin Covid nu se pot reinfecta pentru că au o imunitate durabilă, chiar de ani de zile, au fost confirmate oficial de studiile făcute la nivel european.

”Cel mai grosolan neadevăr, care nu corespunde în niciun fel adevărului medical, este să spui că imunitatea dobândită prin boală este inferioară celei obținute prin vaccin. Organismul recunoaște orice agent cu care a intrat în contact, nu există să nu-l recunoască. Imunitatea celulară și imunitatea bazată pe alte mecanisme decât cea umorală, adică pe anticorpi, poate dura și 17-20 de ani. Deci această sintagmă este o abatere grosolană de la adevărul medical”, declara, pentru ziarul Național, dr.Oana Mihaela Secară.

Potrivit rezultatelor unor cercetări efectuate de Imperial College London şi Universitatea din Padova și publicate în prestigiosul jurnal ştiinţific Nature Communications, imunitatea dobândită în urma infectării cu noul coronavirus durează cel puțin nouă luni. Testarea oamenilor din nordul Italiei, una dintre regiunile cele mai afectate la începutul pandemiei, a arătat că nivelurile de anticorpi se menţin ridicate indiferent dacă persoanele testate pozitiv la Covid au avut forme grave, medii, ușoare sau asimptomatice. Astfel, după o retestare făcută în luna noiembrie 2020 pe 3.000 de persoane care au fost infectate cu Covid, s-a constatat că nivelurile detectabile de anticorpi s-au menţinut la 98,8 procente la cele care au avut virusul în februarie sau martie. Cercetătorii italieni au mai observat și cazuri de creștere a nivelului de anticorpi, semne ale unor potențiale reinfectări (o nouă intrare în contact cu virusul) și un posibil impuls dat sistemului imunitar. Oamenii de știință din Italia au decis, în urma acestui studiu, că trebuie continuate monitorizările anticorpilor la cei care au trecut prin Covid pe perioade mult mai lungi, cel mai probabil pentru a se confirma supozițiile cercetătorilor legate de imunitatea pe viață dobândită prin virus.

Gheorghiță recidivează

Ieri, colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare, a revenit cu declarațiile alarmiste, fără să facă referire la vreun studiu existent, susținând că anticorpii celor care au trecut prin boală se ”sting” după șase luni. Acesta a afirmat că varianta Delta a noului coronavirus este mult mai contagioasă și se transmite de la o persoană la alta de două ori mai rapid decât tulpina inițială. ”În ceea ce privește virulența acestei tulpini, varianta Delta crește riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât celelalte tulpini, iar o persoană infectată cu varianta Delta infectează, în medie, alte 6-7 persoane. Un al patrulea motiv de îngrijorare este că persoanele care au trecut prin boală nu mai au anticorpi pentru varianta Delta după 6 luni de la vindecare. Din datele modelate matematic pe evoluția cazurilor din India și Africa de Sud, se estimează că din 20 până la 50 la sută din cazuri, persoanele diagnosticate până în momentul de față sunt reinfecții. La 6 luni după trecerea prin boală, anticorpii sunt aproape nedetectabili pentru varianta Delta”, a precizat colonelul Valeriu Gheorghiță.

Ușoară creștere și în România. Foarte bine!

Potrivit  autorităților, în săptămâna 11-17 iulie, la nivel european s-a constatat o creștere cu 64,3% a numărului de infectări, iar în România, de 38,9%. Ieri, în țară, au fost raportate 95 de cazuri noi, din aproape 32.000 de teste, semn că transmiterea continuă într-o perioadă în care sistemul imunitar este la capacitate maximă. Infectările nu au condus însă la spitalizări, astfel că în unitățile sanitare mai sunt doar 244 de pacienți, din care 36 la ATI.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.