Cauta

Medicii, indignați de aberațiile Guvernului. Bolnavii nu se fac bine în 48 de ore

Medicii de familie au atras atenția Guvernului că noile norme privind acordarea concediilor medicale au ca efect împiedicarea eliberării certificatelor, afectând sănătatea pacienților. În ce privește chemarea pacienților la cabinet la fiecare 48 de ore pentru reevaluarea stării de sănătate, medicii arată că oamenii nu se fac bine într-un timp atât de scurt.

Asociația Societatea Națională de Medicina Familiei (ASNMF) a cerut, printr-o adresă către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, modificarea proiectului de norme de aplicare a noului Contract-cadru de acordarea a asistenței medicale. Medicii de familie au protestat față de condițiile absurde de eliberare a concediilor medicale, avertizând că acestea afectează sănătatea bolnavilor și scad calitatea îngrijirilor medicale. ”Înțelegem dorința CNAS de a avea control asupra banului public, dar considerăm că acest control trebuie să fie unul armonizat cu principiile medicinei bazate pe dovezi, siguranței pacientului și să nu fie un demers pur birocratic, menit să își producă efectele prin descurajarea medicilor și pacienților, fără să țină cont de creșterea calității îngrijirilor medicale”, se precizează în documentul trimis de ASNMF președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Potrivit proiectului de ordin al CNAS, durata acordării concediului medical poate fi de maxim trei zile calendaristice, după această perioadă fiind obligatorie o reevaluare a stării de sănătate.

”Majoritatea afecțiunilor pentru care se eliberează concediu medical în cabinetul medicului de familie nu au o evolutie atât de rapid favorabilă încât să permită recuperarea pacientului în 3 zile. Care sunt datele științifice care au dus la stabilirea duratei de 3 zile a concediului medical inițial? Prelungirea unui concediu medical se face cel târziu în ultima zi a concediului medical în vigoare, astfel încât, conform actualelor norme, pacientul va fi consultat în ziua 1 și apoi în ziua 3, adică la interval de 48 de ore sau chiar mai puțin. Este improbabil ca starea de sănătate a unui pacient care prezintă incapacitate temporară de muncă să prezinte ameliorări semnificative în decurs de 48 de ore, de exemplu în afecțiuni precum criza de lumbago, lombosciatica acută, sinuzita acută, laringita, pneumonia, exacerbarea de astm, exacerbarea BPOC”, se mai arată în adresa Asociației Societatea Națională de Medicina Familiei.

Birocrație inutilă

Medicii de familie au transmis conducerii CNAS că nu înțeleg ce aduce nou planul de urmărire a evoluției bolii față de practica medicală curentă. Mai mult, aceștia nu înțeleg care este relevanța completării anexei de vreme ce recomandările făcute se regăsesc în fișa de consultație a pacientului. ”Cui folosește un nou document în care se bifează ceeea ce este în fișa pacientului? Există o serie de afecțiuni care sunt diagnosticate în baza anamnezei și a examenului clinic (nu neapărat obligatoriu) și pot fi monitorizate prin teleconsultație. De ce este nevoie ca pacientul să fie chemat la cabinet peste 48 de ore sau medicul să facă o vizită la domiciliu? Care va fi beneficiul în cazul unei gastroenterocolite acute, a unei menometroragii, a unei discopatii? Dacă medicul identifică semnale de alarmă care denotă o evoluție nefavorabilă a bolii, este firesc să solicite consultul fizic al pacientului sau să îl îndrume către alte structuri medicale supra-specializate. Deși am solicitat în repetate rânduri, nu se pune în discuție posibilitatea ca medicul de familie și ambulatoriul de specialitate să elibereze concediu medical cu dată de începere ulterioară datei eliberării, desi, frecvent, pacientul este consultat în cursul după-amiezii, după programul lui de muncă, și se constată necesitatea repausului fizic începând de a doua zi. Aceeași situație poate să apară și în cazul concediului de îngrijire a copilului bolnav”, se mai precizează în documentul transmis CNAS.

Piedici pentru concediile medicale

Noile norme sunt menite să descurajeze eliberarea de concedii medicale de către medicii de familie sau medicii din ambulatoriul de specialitate, susține Asociația Societatea Națională de Medicina Familiei. Totodată, acestea cresc gradul de birocratizare a activității medicilor de familie, cresc numărul de consultații la cabinet și la domiciliul pacientului, nu au ca scop creșterea calității actului medical și nu țin cont de siguranța pacienților și îngrijirea acestora, iar pacientul va fi mai preocupat să facă rost de adeverință decât să își îngrijească afecțiunea, potrivit ASNMF.

Ultimele stiri

  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Exit mobile version