AcasăCORONAVIRUSMedicii din Balcani, pe marginea prăpastiei

Medicii din Balcani, pe marginea prăpastiei

Insuficiență de medici, insuficiență de paturi: în Balcani, serviciile de sănătate fragile nu mai fac față odată cu creșterea numărului de cazuri de coronavirus, amintind o parte din haosul războaielor din anii 1990. Prăbușirea sănătății începe să devină realitate într-o regiune  care inițial gestiona pandemia cu măsuri coercitive puternice.

„Situația îmi amintește de război și poate fi mai gravă iarna. Putem face munca a trei persoane, dar nu a  cinci”, a declarat pentru AFP un medic din Bosnia. Al doilea val este mult mai puternic decât cel din primăvară, dezvăluind eșecurile sistemelor de sănătate care suferă de lipsa resurselor, ale medicilor sau asistenților plecați în Europa de Vest. Balcanii de Vest se confruntă cu o emigrare masivă, în special a tinerilor bine pregătiți care fug de șomaj, corupție și salarii mici. De la începutul crizei din martie, au fost înregistrate aproape 10.000 de decese, aproape jumătate dintre acestea în ultima lună. Bosnia, Macedonia de Nord și Muntenegru se află în primele zece țări din Europa în ceea ce privește mortalitatea în comparație cu numărul de locuitori.  Chiar înainte de pandemie, Balcanii aveau unele dintre cele mai scăzute densități medicale din Europa, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Astăzi, forța de muncă medicală este redusă în continuare prin contaminare. În Serbia, 2000 de medici au fost nevoiți să se autoizoleze, chiar dacă spitalele sunt copleșite.

„Nu am experimentat niciodată așa ceva în întreaga mea carieră”, a exclamat Rade Panic, anestezist, președintele unui sindicat de medici sârbi. Belgradul nu mai are paturi de spital disponibile și autoritățile se grăbesc să instaleze două unități mobile. Kosovo are în vedere transformarea vechilor hoteluri în spitale improvizate. Veprim Morina, 33 de ani, antrenor sportiv, a fost întors de la un spital din Pristina după ce a contractat virusul.Doctorul „mi-a spus să-mi iau medicamentele acasă”, a spus el. A reușit să găsească o asistentă medicală la domiciliu, așa cum o face oricine își permite. Pentru a avea un pat de spital, trebuie să aveți  “relații” și „mult noroc”.În Albania vecină, cel puțin 300 de pacienți bogați au efectuat zboruri medicale în străinătate, în special în Turcia, sejururile medicale costând câteva zeci de mii de euro.La rândul său, guvernul Macedoniei de Nord rechiziționează spitale private, întrucât unitățile publice sunt depășite de situație. Clinicile din Skopje și Pristina sunt pline până la refuz. Medicii croați au avertizat, de asemenea, despre lipsa de personal și echipamente, într-o scrisoare semnată de șase organizații profesionale. Peste 2.100 de pacienți sunt internați în spital și sistemul „se va prăbuși” dacă acest număr va ajunge la 3.000.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
239 afisari

1 COMENTARIU

  1. japita, BALCANII INSEEAMNA ȘI TURCIA,GRECIA, BULGARIA,ROMÂNIA ! Nu numa Albania, Kosovo,Bosnia, Serbia(de care au avut grija alde clinton sa bombardeze ca nu statea-n genunchi in fața neconilor. Turcia sta cel mai bine la serv.medicale din Balcani, sint peste Grecia,etc. Deci ce facea ăla? se ducea in Turcia sa se trateze,vindece? TURCIA TOT ÎN BALCANI ESTE BĂI 4 CLASE! Atunci cum poti scrie ca Balcanii stau prost la serviciile medicale?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger