AcasăCORONAVIRUSMedicii de familie, plătiți pentru monitorizarea asimptomaticilor. Câți bani vor primi pentru...

Medicii de familie, plătiți pentru monitorizarea asimptomaticilor. Câți bani vor primi pentru fiecare caz tratat

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care persoanele cu COVID-19 asimptomatice sau cu forme ușoare vor putea fi tratate la domiciliu. Ele vor fi monitorizate de medicii de familie. Pentru fiecare caz tratat, aceștia din urmă vor primi 105 lei, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Prin această ordonanță de urgență, Guvernul a modificat Legea 136/2020 privind carantinarea, care prevedea obligația internării pentri 48 de ore a tuturor pacienților cu COVID-19.

„Astfel, a fost reglementat cadrul legal pentru posibilitatea instituirii măsurii izolării la domiciliu sau la locaţia declarată, cu acordul persoanelor sau, în lipsa acestuia prin decizii ale direcțiilor de sănătate publică, până la confirmarea bolii infectocontagioase prin investigații paraclinice specifice, a persoanelor cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigații paraclinice specifice, în cazul în care, conform definiției de caz, persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive sau prezintă simptome care nu necesită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare”, precizează sursa citată.

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, susține că aceasta este o modalitate de a se reduce presiunea pe sistemul sanitar de urgenţă.

Cum vor fi monitorizați asimptomaticii?

Persoanele infectate cu Covid-19 asimptomatice sau cu simptome ușoare au obligația să informeze medicul de familie în vederea monitorizării stării de sănătate, în situația în care acceptă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată, potrivit Hotnews.

Medicii de familie vor asigura monitorizarea stării de sănătate a pacienților până la confirmarea infecției cu o boală infectocontagioasă, precum și după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigații paraclinice specifice, în cazul în care persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive definiției de caz.

Plata se face în baza unui contract

Plata medicilor de familie se face prin tarif pe caz, de 105 lei, pe baza unui contract distinct, de natură civilă, care va fi încheiat de reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale în cadrul căruia medicul de familie își desfășoară activitatea cu casa de asigurări de sănătate, se mai arată în comunicat.

Finanțarea serviciilor de monitorizare se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Medicii vor elibera bilete pentru concediile medicale

Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie care au luat în evidenţă și au monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii și durata monitorizării.

Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, iar în urma investigațiilor paraclinice specifice nu s-a confirmat diagnosticul de boală infectocontagioasă, medicul de familie acordă concediu medical pentru carantină pe baza documentului eliberat de către direcția de sănătate publică și pentru perioada înscrisă în acesta.

De asemenea, pentru persoanele pentru care direcțiile de sănătate publică au emis documente prin care s-a instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, certificatele de concediu medical se acordă de către medicul de familie, pe baza acestor documente, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență.

author avatar
Andreea Vlad
203 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri