AcasăCORONAVIRUSMedicii de familie, atac la Ministerul Sănătății: DSP-urile nu-și fac treaba!

Medicii de familie, atac la Ministerul Sănătății: DSP-urile nu-și fac treaba!

Societatea Națională de Medicina Familiei  a solicitat Ministerului Sănătății să verifice modul în care DSP-urile se implică în gestionarea noului val al pandemiei, având în vedere absența anchetelor epidemiologice. Medicii semnalează faptul că nu se respectă acordarea concediilor din momentul izolării suspecților Covid, existând 4-5 zile neacoperite.

În contextul creșterii incidenței cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2, rolul DSP-urilor este clar stabilit din punct de vedere legislativ dar, în mod inexplicabil, aceste îndatoriri nu sunt îndeplinite în multe zone din țară, arată Societatea Națională de Medicina familiei, într-un document trimis ministrului Sănătății, Cseke Attila.

”Astfel de situații pun în pericol sănătatea populației, pun o povară suplimentară pe sistemul de sănătate și generează în timp cheltuieli care ar putea fi evitate. Colegii, medici de familie, ne-au semnalat faptul că, în mai multe județe, inclusiv în municipiul București, rezultatele pozitive nu sunt transmise medicilor de familie prin platforma Coronaforms, iar pacienții infectați nu pot fi monitorizați de către medicii de familie decât dacă sunt conștiincioși/responsabili și își anunță ei medicul de familie. De asemenea, pacienții nu sunt contactați în vederea efectuării anchetelor epidemiologice, iar luarea în evidență a contacților pacienților testați pozitiv pentru a fi carantinați, în consecință, se realizează cu întârziere. Astfel de disfuncționalități cresc riscul de propagare al infecției deoarece nu există o evidență exactă a pacienților contacți”, se arată în adresa trimisă ministrului Sănătății.

Cinzi zile, liberi pe străzi

Potrivit legislației în vigoare, concediul medical trebuie acordat din momentul în care medicul de familie este înștiințat de pacient că acesta prezintă simptomatologie specifică noului coronavirus. În realitate însă, DSP-urile permit concediile medicale abia de la momentul testării, adică la 4-5 zile de la declanșarea suspiciunii de boală.

”Pe lângă riscul epidemiologic, trebuie menționat faptul că, pentru eliberarea concediilor medicale pentru pacienții izolați, este nevoie de raportul din Coronaforms, iar pentru pacienții contacți este nevoie de decizia de carantinare, emisă tot din Coronaforms. Perioada de izolare ar trebui să înceapă în momentul în care pacientul declară medicului de familie simptomatologie sugestivă pentru infecția cu SARS-CoV-2. În acest moment, după ce pacientul declară medicului o anumită simptomatologie, i se recomandă să solicite testare la domiciliu, dar poate să dureze câteva zile până când este testat. Toate aceste zile de simptomatologie ar trebui să fie socotite în zilele necesare pentru izolarea pacientului”, se mai arată în documentul trimis ministrului Sănătății de Societatea Națională de Medicina Familiei. Organizația profesională a medicilor de familie a mai solicitat Ministerului Sănătății să verifice dacă DSP-urile se implică în mod real în gestionarea noului val al pandemiei și să revizuiască metodologia de izolare/carantinare a persoanelor suspectate sau depistate pozitiv pentru virusul SARS-CoV2, respectiv a contacților acestora, în sensul creșterii accesului pacienților la concediile medicale necesare.

Controale la DSP-uri

Ca răspuns la solicitările medicilor de familie, Ministerul Sănătății a anunțat controale la direcțiile de sănătate publică. În ce privește izolarea suspecților de Covid, ministerul a precizat că aceasta nu poate fi făcută decât din ziua testării. ”Perioada de izolare nu poate să înceapă decât în ziua recoltării probei, și nu a debutului care nu poate fi obiectivată la majoritatea cazurilor, care nu apelează la medicul de familie (sic!)”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.497 afisari

10 COMENTARII

 1. DSP-urile sunt cimitirele pilosilor din sanătate, cei care nu întreprind nimic și numai încasează lefuri babane!! Dacă se înțâmplă ceva la vreo unitate medicală din teritoriu se spală toți pe mâini ca Pilat din Pont, cu toate au atributii de supraveghere, verificare, avizare, control și raspundere pentru toate deficientele actelor si u nităților medicale!!!!

 2. Ia uite ,domle,sunteti suparati de fapt ca ati fost scosi de la vaccinarea covrig.Mai manca si gura voastra ceva.Eu unul am spus si tot o sa repet:aceasta structura ,o numesc asa fiindca vreau sa fiu decent,consuma bani fara numar din bugetul statului ca sa frece menta vreo 4-5 ore pe zi la cabinet ,precum gravidele, fara sa faca nimic pentru sanatatea oamenilor.Cetatenii astia sunt doar o sectie a cooperativei ochiul si timpanul care de la stalin incoace fac doar dosare medicale numite elegant fise .Desfiintati dracului structura asta parazita ,medicii cu adevarat buni din aceasta clica sa fie pusi la treaba in policlinici si spitale sa vada cum se castiga un ban muncit.Pana atunci vom auzi lozinca aia ca sanatatea e prioritate.VAX!

 3. Caz concret:
  -copil: test rapid +Spital copii joi, 7 oct.Spitalul refuza testare PCR fara internare!? Avea doar 3 muci.
  – abia in 12 oct copilul si tatal au obtinut un Pcr la domiciliu, cu greu. Mama nu, doar test rapid de la 112.
  – azi, 18 oct a primit sotul Decizia.
  -mama inca nu!!!!!
  In tot acest timp, daca eram iresponsabili umpleam orasul de “contacti”

 4. Si cine raspunde de esecul managementului pe bani multi al DSP ?
  Cine raspunde de indolenta lor care duce inevitabil la cresterea nr.de infectari?
  DSP trebuie sa fie pe teren , nu in birouri.
  La telefon ramane dispeceratul.

 5. Bai, e haos total in Walachistan, fiecare familie e pe cont propriu, care semai uita in gura criminalilor astia de la putere, aia isi merita soarta !! NU mergeti la spitalele lor Soylent Green, daca nu vreti sa aveti parte de senzatii tari !! Jos Diktatura Nazista-Progresista !!

 6. Nu sunt capabili nici macar sa publice zilnic situatia covid in spitale PE siteul lor n ai sa gasesti nr de imbolnaviri ,nr de teste ,cati bolnavi sunt in spitale ,cati la ATI ,cati au decedat Ai impresia ca acolo la DSP toti s au trezit morti

 7. Nu sunt capabili nici macar sa publice zilnic situatia covid in spitale PE siteul lor n ai sa gasesti nr de imbolnaviri ,nr de teste ,cati bolnavi sunt in spitale ,cati la ATI ,cati au decedat Ai impresia ca acolo la DSP toti s au trezit morti sa NU SE trezeasca cu adevarat morti sau disponibilizati Cica ei sunt DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA Da asa e dar cred ca au doar atributii de SANEPID si nici de acelea

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri