Cauta

Medicii confirmă. Statul nu asigură medicamente pentru pacienții Covid

Lăsați fără protocoale de tratament Covid și fără posibilitatea de a prescrie medicamente, medicilor de familie nu le-a rămas decât trimiterea în spital a bolnavilor. Mai grav este că prea mulți dintre acești pacienți ajung aproape direct în ATI-uri, unde medicii nu au prea cum să-i salveze. Un medic de la Terapie Intensivă a îndrăznit să rupă tăcerea, acuzând, voalat, statul, că nu asigură medicamente pentru cei infectați cu Covid. 

Ultima variantă de protocol de tratament pentru bolnavii Covid a apărut în luna aprilie a acestui an. Schimbările au fost bine primite de comunitatea medicală, din protocol dispărând Kaletra și Plaquenilul și apărând Favipiravir-ul, pe care îl puteau prescrie și medicii de familie, precum și anticorpii monoclonali. Ambele medicamente nou introduse erau eficiente în fazele ușoare și medii ale bolii, atunci când pacienții de adresează medicilor de familie sau medicilor specialiști din ambulatoriu. Din nefericire pentru multe familii care i-au pierdut pe cei dragi, protocolul a funcționat doar pe hârtie, pentru că, în rest, medicamentele noi s-au găsit doar în spitale, unde administrarea lor era tardivă.

”Administrarea anticorpilor monoclonali neutralizanţi au specificitate pentru proteina S a SARS-CoV-2 și eficienţa depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 10 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient. Favipiravir este un inhibitor al ARN-polimerazei care s-a utilizat pentru gripă şi infecţia cu virusul Ebola. Există date care susţin un potenţial beneficiu în cazul administrării la formele uşoare – medii de boală. Un studiu derulat în Japonia a demonstrat că Favipiravir s-a asociat cu o remisie mai rapidă a febrei la pacienţii trataţi din prima zi de la diagnosticare, faţă de cei la care tratamentul s-a iniţiat din ziua a 6-a de boală”, se arată în protocolul de tratament legiferat prin Ordin al ministrului Sănătății în aprilie 2021. Totodată, potrivit acestui protocol, tratamentul antiviral ar trebui început cât mai rapid după debutul simptomatologiei.

Autoritățile nu comunică cu specialiștii

Un medic ATI de la Spitalul Colentina a cerut autorităților să se consulte cu specialiștii înainte de a achiziționa medicamente. Redemsivir-ul, cumpărat pe bani grei de statul român, nu dă rezultate, iar celelalte antivirale trebuie administrate la debutul simptomelor, pentru a-i ajuta pe aceștia să nu mai ajungă la Terapie Intensivă, spun medicii.

”Favipiravir-ul, ca și anticorpi monoclonali, sunt extrem de eficiente administrate în primele trei zile, de preferință chiar în momentul în care iese PCR pozitiv. Cu cât aceste antivirale sunt administrate mai devreme, cu atât eficacitatea este mult mai mare. Desigur, anticorpii monoclonali ar fi ideal să-i avem. Din câte știu eu Institutul Matei Balș i-a avut. Nu știu dacă mai are în prezent, au avut în studiu pilot cu rezultate foarte bune. În cazurile critice Remdesivir-ul nu are eficiență. Poate administrat precoce, în formele medii să aibă efect, dar în terapie nu am avut niciun fel de rezultat cu Remdesivir-ul”, a declarat dr. Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina.

A dispărut un medicament cheie

Tocilizumab-ul, un medicament folosit în ATI-uri, în cazurile grave de Covid, a avut un deficit temporar de aprovizionare de 12 zile, anunța luna aceasta Agenția Națională a Medicamentului. În protocolul de tratament Covid se specifică faptul că Tocilizumab este un antagonist de receptor de IL-6 folosit la pacienţi cu forme severe de Covid-19 la care există o activare excesivă a inflamaţiei (”furtună de cytokine”). Anterior, tocilizumab a mai fost utilizat în tratamentul sindromului de eliberare de cytokine. Studiul RECOVERY a evaluat 4.116 de pacienţi privind eficienţa Tocilizumab-ului, cu forme severe sau critice de boală, şi a arătat o rată de decese semnificativ statistic mai redusă la cei care au primit Tocilizumab.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version