AcasăCORONAVIRUSMedicii confirmă. Statul nu asigură medicamente pentru pacienții Covid

Medicii confirmă. Statul nu asigură medicamente pentru pacienții Covid

Lăsați fără protocoale de tratament Covid și fără posibilitatea de a prescrie medicamente, medicilor de familie nu le-a rămas decât trimiterea în spital a bolnavilor. Mai grav este că prea mulți dintre acești pacienți ajung aproape direct în ATI-uri, unde medicii nu au prea cum să-i salveze. Un medic de la Terapie Intensivă a îndrăznit să rupă tăcerea, acuzând, voalat, statul, că nu asigură medicamente pentru cei infectați cu Covid. 

Ultima variantă de protocol de tratament pentru bolnavii Covid a apărut în luna aprilie a acestui an. Schimbările au fost bine primite de comunitatea medicală, din protocol dispărând Kaletra și Plaquenilul și apărând Favipiravir-ul, pe care îl puteau prescrie și medicii de familie, precum și anticorpii monoclonali. Ambele medicamente nou introduse erau eficiente în fazele ușoare și medii ale bolii, atunci când pacienții de adresează medicilor de familie sau medicilor specialiști din ambulatoriu. Din nefericire pentru multe familii care i-au pierdut pe cei dragi, protocolul a funcționat doar pe hârtie, pentru că, în rest, medicamentele noi s-au găsit doar în spitale, unde administrarea lor era tardivă.

”Administrarea anticorpilor monoclonali neutralizanţi au specificitate pentru proteina S a SARS-CoV-2 și eficienţa depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 10 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient. Favipiravir este un inhibitor al ARN-polimerazei care s-a utilizat pentru gripă şi infecţia cu virusul Ebola. Există date care susţin un potenţial beneficiu în cazul administrării la formele uşoare – medii de boală. Un studiu derulat în Japonia a demonstrat că Favipiravir s-a asociat cu o remisie mai rapidă a febrei la pacienţii trataţi din prima zi de la diagnosticare, faţă de cei la care tratamentul s-a iniţiat din ziua a 6-a de boală”, se arată în protocolul de tratament legiferat prin Ordin al ministrului Sănătății în aprilie 2021. Totodată, potrivit acestui protocol, tratamentul antiviral ar trebui început cât mai rapid după debutul simptomatologiei.

Autoritățile nu comunică cu specialiștii

Un medic ATI de la Spitalul Colentina a cerut autorităților să se consulte cu specialiștii înainte de a achiziționa medicamente. Redemsivir-ul, cumpărat pe bani grei de statul român, nu dă rezultate, iar celelalte antivirale trebuie administrate la debutul simptomelor, pentru a-i ajuta pe aceștia să nu mai ajungă la Terapie Intensivă, spun medicii.

”Favipiravir-ul, ca și anticorpi monoclonali, sunt extrem de eficiente administrate în primele trei zile, de preferință chiar în momentul în care iese PCR pozitiv. Cu cât aceste antivirale sunt administrate mai devreme, cu atât eficacitatea este mult mai mare. Desigur, anticorpii monoclonali ar fi ideal să-i avem. Din câte știu eu Institutul Matei Balș i-a avut. Nu știu dacă mai are în prezent, au avut în studiu pilot cu rezultate foarte bune. În cazurile critice Remdesivir-ul nu are eficiență. Poate administrat precoce, în formele medii să aibă efect, dar în terapie nu am avut niciun fel de rezultat cu Remdesivir-ul”, a declarat dr. Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina.

A dispărut un medicament cheie

Tocilizumab-ul, un medicament folosit în ATI-uri, în cazurile grave de Covid, a avut un deficit temporar de aprovizionare de 12 zile, anunța luna aceasta Agenția Națională a Medicamentului. În protocolul de tratament Covid se specifică faptul că Tocilizumab este un antagonist de receptor de IL-6 folosit la pacienţi cu forme severe de Covid-19 la care există o activare excesivă a inflamaţiei (”furtună de cytokine”). Anterior, tocilizumab a mai fost utilizat în tratamentul sindromului de eliberare de cytokine. Studiul RECOVERY a evaluat 4.116 de pacienţi privind eficienţa Tocilizumab-ului, cu forme severe sau critice de boală, şi a arătat o rată de decese semnificativ statistic mai redusă la cei care au primit Tocilizumab.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.150 afisari

5 COMENTARII

  1. Dar cand plm a comunicat statul cuc cineva anume in republika esuata din Walachistan ? 🙂 Ha ha ha, toti romanasii stiu ca anume: Niciodata, din cauza asta toti sunt pe cont propriu !! Bai, desteptilor, nu mai stati in multimi mari, ca astia pulverizeaza ei cu dronele lor virusul chinezesc peste voi, acum nu e timpul sa va ocupati de prostii, daca vreti sa ramaneti in viata !! In curand incepe distractia generala aka razboiul, atunci cu totii o sa aveti ocazia sa va aducwti contributia la pedepsirea criminalilor astia, incepand cu hotii aia de Matu, Arahat, Gheorghitza Muitza, nazista de Mahler, Jurma, Imbri, Deaconu, talibanul redus mintal si barbos Chereches, si toti ceilalti pupinkuristi platiti ai regimului nazist de la Bukale !! Toti cei care ajung in auschwitz-urile lor aka spitale, ajung la capitolul de statistici ai criminalilor in alb !! Asadar, ceea ce nu va mai spune cam de multa vreme propaganda lor nazista e ceva foarte simplu: Scapa cine si care poate, intotdeauna a fost vorba despre supravietuire cu orice pret pe acele meleaguri uitate de Dumnezeu, de asta o dau acum cu amenintarile lor cu vaxinarea in cap fortata, deja o pot face numai la marile corporatii, unde ii tin in pozitie de sah-mat pe toti trepadusii de drone fara suflet !! Bai, cobailor, deja au bagat switch-ul de pornit-oprit in voi, durata voastre de viata a fost deja re-setata a fii intre 3 – 10 ani, asa ca speram ca v-ati facut cu totii testamentele !! Ha ha ha 🙂 Vaxin Macht Frei 🙂

  2. Comparati : milioane de doze de vaccin cumparate si aruncate ca urmare a expirarii si achizitionarea altor altor milioane , vs. ignorarea totala a SCHEMELOR TERAPEUTICE DE TRATAMENT, pentru pacientii cu forme usoare si medii. Rezultanta : spitalizarea cu forme grave si sectiile ATI, pline. O fi o simpla coincidenta ?! Chiar toti suntem naivi ? Mari ticalosi, in frunte cu sefii de stat si de guvern si medicii care propaga apocalipsa. Psihoza spre paranoia.

  3. cumulat cu lipsa med pt cancer, pt tiroida si alte boli cronice putem sa i numim criminali pe catu fantasticul si alti resp care si a asigurat sute de milioane de vaccinuri pe banii din sanatate si a ucis celelalte programe prin pixul lui!!!!!!

  4. Lipsa de Tociluzumab afecteaza pe cei care au „furtuna de cytokyne”. Adica pe cei care au sistemul imunitar dereglat si mai precis pe cei vaccinati so bolnavi de covid. Sa inteleg ca statul si-a luat mana tocmai de pe cei care i-a trimis la vaccinare. Lectie de viata! Cine te-a mintit o data te va minte si in continuare……

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger