AcasăCORONAVIRUSMedicii ATI, alarmați: Foarte mulţi pacienţi cu COVID-19 iau tratament după ureche

Medicii ATI, alarmați: Foarte mulţi pacienţi cu COVID-19 iau tratament după ureche

vaccin-chiuveta

Foarte mulți români infectaţi cu SARS-CoV-2 iau tratamente necorespunzătoare acasă, fără ca acestea să fie prescrise de medici, avertizează medicul Adrian Ciocănea, şeful secţiei ATI de la Spitalul Orăşenesc Mioveni. 

Mai mult, oamenii pun mai multă bază în aceste tratamente luate după ureche, decât în medici, așa că, de multe ori, ajung la spital când este deja prea târziu.

Oamenii sunt neîncrezători în sistem

„Foarte mulţi pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 iau tratament din auzite. Oamenii nu înţeleg despre ce este vorba în povestea asta… Şi mai este o problemă: oamenii sunt neîncrezători în sistem şi vin târziu la spital. În fiecare val boala a fost altfel, iar acum are o contagiozitate înfiorătoare”, spune doctorul Adrian Ciocănea, şeful secţiei ATI din cadrul Spitalului Orăşenesc Mioveni, citat de adevarul.ro.

Potrivit medicului, pacienții se lasă păcăliți de simptomele inițiale, care dau senzația unei banale gripe, problemele cu oxigenarea apărând abia ulterior.

O treime dintre pacienți, mor la ATI

„Boala în primele şapte zile pare o gripă banală. Însă din păcate nu este deloc aşa. Mulţi pacienţi obosesc foarte repede, deşi aparent li se pare că sunt bine. Însă apare o mare problemă cu oxigenarea. Mulţi pacienţi infectaţi ajung la spital cu o saturaţie doar între 40 şi 60, ceea ce nu este deloc bine”, precizează doctorul Adrian Ciocănea.

Rata de mortalitate în secția ATI de la Spitalul Orăşenesc Mioveni este una foarte ridicată. În doar o lună de la deschidere, pe secţie unde sunt trataţi pacienţii cu COVID-19 în formă gravă au murit 22 de pacienți, din cei 63  internați acolo, adică mai bine de o treime.

author avatar
Alina Costache