AcasăCORONAVIRUSMedicii aruncă bomba! Un nou simptom pentru coronavirus. Ce s-a observat la...

Medicii aruncă bomba! Un nou simptom pentru coronavirus. Ce s-a observat la pacienții cu Covid-19

covid

Lista simptomelor pentru noul coronavirus este în creștere. Cercetătorii spanioli au mai descoperit unul. Este vorba despre enantem, sau erupția cutanată în interiorul gurii. Alături de simptomele generale ale gripei, medicii spun că pacienții cu Covid-19 pot prezenta și iritații ale mucoaselor. 

Până acum știam că infecția cu noul coronavirus se manifestă prin febră, tuse uscată și oboseală. Alte simptome care sunt mai puțin frecvente și care pot să apară la unele persoane sunt: durerile, congestia nazală, conjunctivita, cefaleea, durerile de gât, diareea, pierderea simțului gustului și a mirosului, erupțiile cutanate și înroșirea degetelor de la mâini și picioare.

Aceste simptome sunt de obicei ușoare și se manifestă gradual. La alte persoane infectate, apar doar simptome foarte ușoare. Majoritatea persoanelor (80%) afectate se recuperează fără a avea nevoie de tratament la spital. Aproximativ 1 din 5 persoane cu COVID-19 prezintă o formă gravă, cu probleme respiratorii.

Noul simptom apare la pacienții cu infecții virale

Un dermatolog din SUA, care nu a participat la studiul publicat pe 15 iulie în JAMA Dermatologie, spune că nu este o surpriză că erupţiile, care au denumirea clinică de enantem, apar la pacienţii cu COVID-19. „Un enantem este o erupţie cutanată pe membranele mucoase”, explică dr. Michele Green, de la Lenox Hill Hospital din New York, potrivit firstpost.com. „Este foarte frecvent la pacienţii cu infecţii virale, cum ar fi varicela. Este caracteristic pentru erupţiile virale să afecteze mucoasele.”

Cercetătorii conduşi de Dr. Juan Jimenez-Cauhe, de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid, au examinat 21 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 la începutul lunii aprilie şi erupţiile cutanate asociate. Dintre aceşti pacienţi, şase pacienţi (29%) aveau enantem în interiorul gurii. Pacienţii afectaţi de acest simptom aveau vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani, iar patru au fost femei.

Erupţia bucală a apărut într-un interval cuprins între 2 şi 24 de zile de la debutul altor simptome de COVID-19. În cele mai multe cazuri, enantemia nu părea să fie legată de niciun medicament pe care pacienţii îl luau, consolidând ideea că este vorba un simptom neştiut până acum al bolii.

author avatar
Andreea Vlad