AcasăCORONAVIRUSMedici-cobai pentru vaccinul Corona

Medici-cobai pentru vaccinul Corona

Cele mai mari laboratoare se află într-o cursă împotriva timpului pentru a stopa răspândirea Covid-19. Și încearcă să-și testeze vaccinurile în zonele puternic afectate de virus. Cu peste 87.000 de morți, Brazilia nu face excepție.

Vreau să particip, este contribuția mea la știință”, explică pediatra Monica Levi, una dintre voluntarele din Sao Paulo a unuia dintre cele mai avansate programe de vaccin din uriașa țară sud-americană. „Credo-ul meu este vaccinarea. Așadar, trebuie să fiu în concordanță cu ceea ce cred eu ”, adaugă dr. Levi, de 54 de ani, care lucrează de 23 de ani la Clinica specializată în boli infecțioase și parazitare și în imunologie (Cedipi). Acest specialist este unul dintre cei 5.000 de „cobai” participanți la testele de faza III – ultima înainte de aprobare a vaccinului dezvoltat de Universitatea din Oxford și laboratorul britanic AstraZeneca, de asemenea testat în Marea Britanie și Africa de Sud.

Potrivt AFP, voluntarii sunt recrutați în principal de la profesioniștii din domeniul sănătății care, prin profesia lor, sunt cei mai expuși la virus în Brazilia, a doua cea mai afectată țară din lume de pandemie, după SUA. Jumătate dintre voluntari primesc vaccinul, în timp ce celorlalți  i se administrează un placebo. Pentru a limita efectele secundare, toată lumea ia paracetamol în primele 24 de ore. Monica Levi, care a primit o injecție pe 21 iulie, descrie sentimentul „o durere de cap și transpirații reci” în prima zi. „Dar nu știu dacă am avut vaccinul sau placebo”, spune ea. Probele de sânge prevelate de la toți participanții vor fi analizate timp de un an de Universitatea Oxford.

“În mod normal, un vaccin este autorizat la finalizarea studiului. Dar, cu această pandemie, ne confruntăm cu o situație de urgență și este posibil ca organismele de reglementare să dea undă verde cu date încă parțiale. Mulți oameni vor muri dacă respectăm protocoalele obișnuite”, a adăugat dr. Levi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger