AcasăCORONAVIRUSMedicamentele Coronavirus: eșecuri în serie

Medicamentele Coronavirus: eșecuri în serie

Studii clinice pentru o boală fără leac?

Cercetătorii se concentrează acum pe un singur medicament, remdesivir.

Lista medicamentelor potențiale împotriva Covid-19 continuă să se restrângă: după hidroxiclorochina, studiile clinice europene Solidaritate și Descoperire au abandonat, de asemenea , tratamentul cu lopinavir / ritonavir , considerat ineficient și suspectat de efecte adverse. Remdesivir  tocmai a obținut o comercializare condiționată în Uniunea Europeană. Combinația dintre cele două medicamente antivirale lopinavir și ritonavir, utilizate împotriva virusului SIDA (și vândută sub numele de Kaletra), a fost deja abandonată la sfârșitul lunii iunie de un alt studiu clinic important, recuperarea britanică.

În același timp, OMS a ratificat definitive abandonarea hidroclorochinelor, deoarece rezultatele preliminare au arătat că aceste medicamente “au un efect mic sau deloc asupra reducerii mortalității internate din Covid-19, comparativ cu îngrijirea standard”, notează BFMTV. În plus, studiul Discovery a evidențiat „frecvența semnificativ mai mare a efectelor adverse grave asupra funcției renale” la pacienții care iau lopinavir / ritonavir, în special în terapie intensivă.

Deși zeci de tratamente pentru Covid-19 au fost evaluate la nivel mondial, niciunul nu a demonstrat încă o eficacitate remarcabilă, cu excepția unui steroid, dexametazona – la cei mai afectați pacienți – și ar reduce mortalitatea pentru cei aflați pe ventilație artificială. La rândul său, Remdesivir a obținut o autorizație de comercializare în UE la 3 iulie, acordată de Comisia Europeană. Un studiu american a arătat că acest antiviral dezvoltat inițial împotriva febrei hemoragice Ebola a redus ușor timpul de recuperare pentru pacienții internați cu Covid-19 (în medie între 15 și 11 zile). Pe de altă parte, nu a dovedit beneficii în ceea ce privește reducerea mortalității.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger