AcasăCORONAVIRUSMăștile în România, impuse de ECDC

Măștile în România, impuse de ECDC

Masca în are liber, impusă de ECDC

Decizia Guvernului de a impune purtarea măștilor și în exterior vine de fapt de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care a cerut măsuri urgente și suplimentare în tot spațiul UE. Uraganul Omicron, care s-a suprapus, de fapt, peste circulația intensă a variantei Delta, a provocat o alertă maximă în rândul statelor europene trivaccinate.

Deși a părut de neînțeles extinderea obligativității măștilor și în spațiile deschise, pe fondul unui număr de infectări destul de redus, măsura Guvernului României are în spate un ordin-recomandare al ECDC. Interdicția de a mai purta măști textile a fost instituită, însă, doar din exces de zel al autorităților din țara noastră sau, mai degrabă, pentru a îmbina utilul cu plăcutul, adică pentru a stimula afacerile cu măștile de protecție sanitare. Totuși, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, măsurile suplimentare cerute țărilor UE ar putea implica un risc suplimentar de transmitere.

”Având în vedere răspândirea rapidă a variantei Omicron, ECDC propune opțiuni în ceea ce privește carantina și izolarea și recomandările care pot fi adaptate și puse în aplicare de către statele membre ale UE atunci când resursele sunt limitate și când există o presiune ridicată asupra sistemelor de sănătate și a altor funcții în societate, de exemplu, deficit de personal și resurse reduse. Din cauza dovezilor științifice limitate privind caracteristicile epidemiologice ale Omicronului, opțiunile propuse nu se bazează pe dovezi și pot implica un risc suplimentar pentru transmitere. În ultimele două săptămâni o creștere abruptă a cazurilor Covid a fost observată în mai multe țări din UE/SEE. Această situație a fost determinată în mare parte de circulația continuă a variantei Delta și de răspândirea în creștere rapidă a variantei Omicron în mai multe state. Pe baza situației actuale și a dovezilor disponibile, ECDC consideră că nivelul global de risc pentru sănătatea publică asociat cu apariția și răspândirea în continuare a Omicron în UIE/SEE este foarte mare”, se arată într-un comunicat al ECDC.

Să crească vaccinarea!

În următoarele săptămâni, răspândirea Omicron este de așteptat să conducă la rate globale a cazurilor și mai ridicate, susține ECDC. Organismul european și-a exprimat temerea că astfel de niveluri ridicate de transmitere a SARS-Cov-2 ar putea duce la niveluri ridicate de absență de la locul de muncă, inclusiv în rândul sistemului medical și al altor lucrători esențiali, existând riscul de a copleși capacitățile de testare și urmărire a contacților în multe dintre statele UE. ”Volumul mare de cazuri Covid-19 se preconizează că va pune o presiune considerabilă asupra sistemelor de sănătate și asupra societății. Sunt necesare măsuri urgente și ferme pentru a reduce transmiterea, pentru a menține povara asupra sistemelor de sănătate gestionabilă și pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili în lunile următoare. Vaccinarea rămâne esențială pentru pentru a fi abordată circulația virusului și pentru reducerea impactului Delta și Omicron. Eforturile de creștere a numărului de persoane cu schema completă de vaccinare la persoanele care sunt în prezent nevaccinate sau vaccinate parțial ar trebui să continue, precum și accelerarea implementării dozei booster”, mai precizează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Mai puține contacte

Intervențiile non-farmaceutice ar trebui întărite, spune ECDC, referindu-se la măsuri de evitare a adunărilor private, de utilizare extinsă a măștilor faciale, de reducere a contactelor între grupuri de persoane din medii sociale sau la locurile de muncă, prin practicarea telemuncii, și de reducere a întâlnirilor celor care nu fac parte din aceeași gospodărie. Totodată, ECDC cere statelor membre să evalueze nivelurile de risc, capacitățile actuale ale sistemului de sănătate și opțiunile de gestionare, măsurile de supraveghere și strategie de testare, precum și carantina și politica de izolare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.