AcasăCORONAVIRUSMașină anti-Covid „Made in Gaza”

Mașină anti-Covid „Made in Gaza”

La intrarea într-un restaurant din  Fâșia Gaza, clienții sunt întâmpinați de o „mașină de dezinfectare” inovatoare. A fost proiectată de o palestiniană hotărâtă să lupte împotriva noului coronavirus, în ciuda provocărilor cu care se confruntă enclava.

Dispozitivul, înalt de peste doi metri, pulverizează dezinfectant pentru mâini în timp ce ia și temperatura persoanei. Dacă temperatura este prea mare, atunci se aprinde o lumină roșie. În caz contrar, ușile restaurantului se deschis în mod automat pentru a permite clientului să intre. „În Gaza, avem dispozitive de bază importate din străinătate pentru a măsura temperatura și altele pentru dezinfectare, dar acest aparat combină mai multe tehnologii într-una. Când coronavirusul a ajuns în Fâșia Gaza, mi-am spus că trebuie să găsesc o modalitate de a lupta împotriva pandemiei. „, a declarat pentru France 24 antreprenoarea Heba al-Hindi. Femeia, în vârstă de 37 de ani, a absolvit matematică și conduce „Creators of Innovation”, o firmă care  a creat opt ​​produse anti-Covid, inclusiv o mașină albastră și galbenă, asemănătoare unui robot, pentru a atrage copiii. Deocamdată, compania a  vândut zece mașini, al căror preț variază între 550 și 1.500 de dolari.

Au fost instalate în supermarketuri, brutării sau restaurante după ce au primit un brevet de la Ministerul Palestinian al Economiei din Ramallah, în Cisiordania ocupată de Israel. Exportul produselor fabricate în Gaza este blocat, aproape jumătate din populația enclavei nu are un loc de muncă,  potrivit Băncii Mondiale, și mai mult de două treimi din rezidenți depind de ajutorul umanitar. Mohammed Natat, absolvent de informatică, a participat „cu mare mândrie” la dezvoltarea mașinilor și este încântat că „tehnologiile proiectate în Gaza sunt în cele din urmă utilizate”. Din păcate acestea rămân “prea scumpe” pentru acest tânăr care a deschis un mic magazin alimentar. Dar „acum îmi voi cumpăra pâinea doar într-o brutărie care are un astfel de dispozitiv”, spune el.

author avatar
Radu Jacotă Redactor