AcasăCORONAVIRUSMarile state europene au descoperit secretul prin care răspândirea coronavirusului poate fi...

Marile state europene au descoperit secretul prin care răspândirea coronavirusului poate fi ţinută sub control

covid-19Marile state europene au descoperit secretul prin care răspândirea coronavirusului poate fi ţinută sub control / foto: Computerworld

Eșecurile în urmărirea contactelor au fost asociate cu răspândirea rapidă a coronavirusului în câteva țări europene importante. Cercetările efectuate de The National, susținute de experți, arată că testarea pe scară largă a Covid-19 este ineficientă, fără urmărirea completă a contactelor.

Marea Britanie a efectuat 25 de milioane de teste, cele mai multe din Europa, și joi a înregistrat cea mai mare rată de infecție zilnică, 17.500. Prin comparație, Germania a efectuat încă 16 milioane de teste, cea mai mare zi a infecției sale recente fiind 4.400.

„Germania se descurcă bine în ceea ce privește testarea și urmărirea, în timp ce Marea Britanie, în ciuda numărului ridicat de teste, a fost mult mai puțin eficientă în urmărirea contactelor”, a spus dr. Ilan Kelman, profesor la University College London. „Germania pune în aplicare măsuri mult mai adecvate decât Marea Britanie, Franța și Spania, dar și persoanele au un rol de jucat”.

Țările care au o politică fermă de urmărire a contactelor, cum ar fi Germania și Italia, par să sufere mai puţin în acest al doilea val de coronavirus. Rata zilnică a mortalității în Franța, Marea Britanie și, în special, în Spania crește la cifre îngrijorătoare, deși acestea nu sunt în prezent la fel de mari ca în timpul primului val al pandemiei de coronavirus. Media deceselor zilnice înregistrate de Spania (102) Franța (71) și Marea Britanie (56) sunt semnificativ mai mari decât în ​​Italia (23), Germania (12) și Belgia (13).

SUA, cel mai prost program de urmărire a contactelor

Pentru fiecare persoană depistată pozitiv în Taiwan, 17 persoane sunt considerate contacţi. Canada, China, Germania, Italia, Japonia și Singapore au fost lăudate pentru că au programe de testare și urmărire bine puse la punct, cu rate de infecție scăzute. În Marea Britanie cifra este de patru persoane contactate pentru fiecare test pozitiv, iar în Franța și Spania numărul de contacţi este de doar trei.

În resurselor sale, SUA are cel mai prost program de urmărire a contactelor dintre țările examinate, statul Maryland având cel mai bun rezultat, doar 1,6 persoane urmărite după un test pozitiv. SUA are cel mai mare număr de decese din lume (213.000) și infecții (7.64 milioane).

Dacă virusul nu va fi controlat, va avea loc o iarnă catastrofală

Coronavirusul nu a cunoscut încă o iarnă europeană completă, unde, din cauza încălzirii globale, temperaturile medii sunt în jur de 7°C. Este aceeași temperatură ca la fabricile de ambalare a cărnii, unde au fost înregistrate numeroase focare de Covid-19, scrie The National.

Oamenii de știință cred că va depinde mult de comportamentul individual al respectării regulilor. În Marea Britanie, un sondaj a constatat că doar 20% dintre cei cu simptome Covid-19 s-au autoizolat. „Comportamentul nostru este un factor cheie”, a spus dr. Kelman. „Știm că oamenii sunt epuizați și frustrați și de aceea există obiecții la măsuri severe, dar dacă nu există distanțare socială, atunci pandemia nu se va sfârși”.

Țările care au introdus din timp sisteme de alertă în timpul pandemiei au constatat că acestea ajută la reducerea infecțiilor. Noua Zeelandă, Germania și Australia au introdus un sistem de „semafor”, fie la început, fie la câteva săptămâni în pandemie, și au reușit, până acum, să țină sub control un al doilea val de infecție.

Urmărirea și testarea contactelor sunt vitale pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Se pare că îngrijorarea mai mare a guvernelor este prevenirea unui focar pe scară largă, care ar paraliza economia și sistemul de sănătate.

author avatar
Andrei Ștefan