AcasăCORONAVIRUSUPDATE. Mai mulți pacienți cu COVID, transferați din Capitală cu un avion...

UPDATE. Mai mulți pacienți cu COVID, transferați din Capitală cu un avion militar – VIDEO

Cinci pacienți cu COVID, transferați din Capitală cu un avion militar - VIDEO (foto: MApN/Facebook)

O aeronavă militară pleacă, joi după-miază, de pe Baza 90 de la Otopeni, având la bord cinci pacienți confirmați cu infecție cu noul coronavirus, dar și cadre medicale care le vor însoți pe parcursul transportului către Iași și, respectiv Bacău.

UPDATE. Ministerul Apărării a făcut precizări pe tema misiunii de joi.  Iată ce au comunicat oficialii MApN:

”Ministerul Apărării Naționale este pregătit să transporte joi, 19 noiembrie, din București la spitale din regiunea Moldovei, 15 pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, aflați în stare gravă.

Astfel, într-un prim zbor, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, transportă, în regim de urgență, pe ruta Otopeni – Bacău – Iași, cinci pacienți bolnavi de COVID 19.

Următoarele zboruri vor fi planificate în perioada imediat următoare.Transportul pacienților de la unitățile spitalicești către aeroport se realizează cu trei ambulanțe SMURD și două ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Echipa medicală este formată din specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București.”


Este vorba despre o femeie și patru bărbați. Trei dintre acești pacienți COVID fuseseră tratați la Spitalul Universitar, iar celelalte două persoane au fost internate la ”Bagdasar Arseni”, în Capitală, din câte anunță Antena3.

Întrebat pe tema acestor transferuri de la nivelul Capitalei, premierul a făcut câteva precizări, cu accent că se caută ca la nivelul Bucureștilor să se suplimenteze numărul de paturi la ATI. ”Cel mai probabil, s-a luat această decizie pentru că este posibil să nu mai fie locuri libere la secţii de ATI ale spitalelor implicate în prima linie în Bucureşti. (…) Obligaţia noastră este ca pentru toţi pacienţii care au nevoie de tratament în secţiile ATI să le identificăm locuri pentru a putea fi trataţi (…) sigur că avem în plan creșterea capacității de tratare și în București”, a declarat Ludovic Orban, în urmă cu scurtă vreme, de la Constanța.

Cifrele anunțate joi de GCS

Din raportarea din 19 noiembrie venită de la Grupul de Comunicare Strategică reies următoarele date:

– până astăzi, 19 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 393.851 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 269.590 de pacienți au fost declarați vindecați.

-în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 10.108 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

-în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.447. Dintre acestea, 1.131 sunt internate la ATI.

author avatar
Cristina Stefan