AcasăCORONAVIRUSMacron a jucat pe „pașaportul Covid” – și a câștigat

Macron a jucat pe „pașaportul Covid” – și a câștigat

A fost o vară plină de presiuni pentru oficialii din fruntea guvernului francez, mai ales după controversata decizie a președintelui Emmanuel Macron de a impune cetățenilor să prezinte un certificat de sănătate pentru activitățile zilnice, decizie care a provocat un lanț de proteste.

În fiecare săptămână, politicienii de la  Palatul Elysee așteptau cu nerăbdare date despre amploarea mișcărilor de protest.

Acum,  mobilizarea e în scădere, iar 50 de milioane de francezi au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-Covid (71,8% din populaţia totală) şi peste 43,5 milioane beneficiază de schema de vaccinare completă.

Francezii i-au dat votul de încredere

„Macron a luat o decizie fermă, iar francezii i-au dat votul de încredere. Protestele au rămas marginale”, a declarat pentru Politico un consilier guvernamental.

Permisul de imunitate Covid – un certificat digital sau pe hârtie care conține dovada vaccinării, a imunității sau a unui test negativ – este necesar pentru a intra în cafenele, baruri, restaurante, spitale, muzee, galerii și în trenuri, avioane și autocare. Luni, schema a fost extinsă pentru angajații din toate locurile deschise publicului.

Mulți oameni nu au fost fericiți. În fiecare săptămână, protestatarii au luat cu asalt străzile din Paris, Marsilia și alte orașe, din diferite motive. Unii sunt anti-vax, alții susțin că sunt pro-libertate și apoi sunt cei care doar s-au săturat de Macron.

În weekendul trecut, aproximativ 160.000 de oameni au ieșit în stradă, în scădere față de 175.000 săptămâna precedentă și 215.000 la mijlocul lunii august, potrivit cifrelor Ministerului de Interne.

Comparațiile cu mișcarea Vestelor Galbene, care l-au cam zguduit pe Macron în 2018 și 2019, s-au dovedit tentative stângace din partea opoziției.

Între timp, milioane de francezi s-au îndreptat către centrele de vaccinare. Potrivit biroului premierului, 12 milioane de persoane au fost vaccinate de când Macron a anunțat introducerea pașaportului pentru coronavirus.

„Cel mai bun moment de gestionare a crizei”

Mulți medici consideră că permisul de sănătate  a aplatizat curba pandemiei în această vară. „A salvat zeci de mii de vieți”, a spus Martin Blachier, consultant în sănătate publică.

„Francezii au fost reticenți să primească vaccinul, dar Macron  a știut să le transmită un mesaj care a fost auzit. A fost cel mai bun moment al gestionării crizei Covid, poate chiar al mandatului său”.

Cifrele de până acum arată promițătoare. Numărul cazurilor zilnice a scăzut la sub 14.000, după ce a atins un maxim de aproximativ 24.000 la jumătatea lunii august.

Se anticipează o creștere a epidemiei(varianta Delta) odată cu revenirea elevilor în sălile de clasă în septembrie, dar „riscul unui cataclism a fost evitat”, precizează Blachier.

Potrivit unui sondaj recent, “passe sanitaire” este aprobat de 77% dintre francezi în funcție de locurile în care este cerut.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.054 afisari

5 COMENTARII

  1. Cand am citit titlul acestui articol mi-am dat seama instant ca autorul lui este jacota. Un jurnalist dar mai ales „om” fara coloana vertebrala.

  2. ACC si Barbu Gh. ( pseudonim furat ) este CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL ZIS KOSTEA SUGIUK !

  3. Ha ha ha, Micron o sa si-o ia sus cat de curand, presa presstuta minte non-stop la francofoni, si nu numai acolo, nimeni nu crede ce zic aia la tembelizor !! Curand incep micile distractii in Occident, care vor deveni tot mai mari, pana se va ajunge la macel serios, asa ca Micron, mai taci din gura aia a ta spurkata de globalist mincinos ordinar 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger