AcasăCORONAVIRUSLupta antiCOVID. Un medic ATI atrage atenția: ”Acest lucru este important de...

Lupta antiCOVID. Un medic ATI atrage atenția: ”Acest lucru este important de știut”

Un medic ATI atrage atenția, în contextul noilor măsuri în lupta antiCovid: ”Acest lucru este important de știut” (foto: antena3.ro)

Un medic de Terapie Intensivă de la Spitalul Floreasca aduce în discuție necesitatea ca oamenii să înțeleagă că efectele măsurilor restrictive luate zilele trecute de autorități, în încercarea de a stăvili numărul de infectări cu noul coronavirus în România, nu se pot vedea în decurs de doar câteva zile.

Drept urmare, că e nevoie de răbdare și de continuarea respectării acestor măsuri. ”Toate măsurile restrictive care gestionează o pandemie trebuie să aibă o perioadă de latență ca să poată să își dovedească eficacitatea sau ineficiența. Sigur că putem să avem și niște factori de predictibilitate intermediară și, sigur, sunt evaluați de către specialiștii epidemiologi, care vor putea să spună încă de dinainte de cele două săptămâni dacă ne îndreptăm în direcția bună sau nu. Însă este obligatoriu să avem un pic de răbdare. Nu putem să avem pretenția ca, după ce s-au instituit aceste măsuri, a doua zi să înregistrăm o scădere dramatică a numărului de cazuri. Acest lucru este important de știut în populație, pentru că populația, dacă se va uita și va vedea că (…) peste cinci zile nu avem o scădere semnificativă să nu tragem concluzia că de fapt aceste măsuri n-au niciun fel de eficiență și că putem să le ignorăm, să le sfidăm în continuare, că de fapt nu s-a întâmplat nimic. Trebuie să ne comportăm cu maximă responsabilitate, pentru că la un moment dat aceste măsuri, dacă vor fi respectate de o mare proporție a populației, își vor dovedi eficiența”, a explicat doctorul Radu Țincu, vineri seară, într-o intervenție la postul B1 TV.

Avertisment în privința cazurilor de la ATI

Totodată, în contextul în care vineri au fost raportate 174 de decese ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus și s-a anunțat că din rândul pacienților internați cu COVID-19 în unitățile sanitare de profil din România 1.149 se aflau la Terapie Intensivă – ATI, medicul de la Floreasca a pus accent pe un aspect important. ”Gândiți-vă că, la 10.000 de cazuri pe zi, vom discuta de aproximativ 250, 280 sau chiar 300 de pacienți care vor avea nevoie de terapie intensivă în următoarele două săptămâni. Este obligatoriu să înregistrăm o scădere a numărului de cazuri în perioada următoare, pentru că, altfel, situația în Terapie Intensivă va ajunge să depășească capacitatea de infrastructură medicală și deja vedeți faptul că sunt raportate persoane care își pierd viața până să ajungă în secțiile de Terapie Intensivă, ei așteptând o perioadă de timp suficient de lungă, din păcate, în camerele de gardă ale diferitelor spitale, în încercarea de a obține un loc undeva într-o Terapie Intensivă”, a subliniat medicul Țincu.

Ce spunea Klaus Iohannis

Tot în cursul zilei de vineri, referindu-se la măsurile recent implementate, președintele le-a cerut românilor să le respecte. ”Vă amintiți că la mijlocul lui octombrie Guvernul prelungise starea de alertă și instituise un set de măsuri. Iată că avem un impact al acelui set de măsuri, repet, măsurile din octombrie. Avem, cam de două săptămâni și ceva încoace, o plafonare vizibilă la numărul de infectări noi. Asta este o veste bună și ne arată că măsurile au efect.

Pe de altă parte, vedem foarte clar că trebuie să avem răbdare și trebuie să respectăm aceste măsuri. Acest efect de plafonare a apărut în urma setului din octombrie, nu în urma setului de acum, de luni.

Trebuie însă să fim sinceri și să spunem că plafonarea la 10.000 este mult prea sus. Avem un număr prea mare de cazuri grave la Terapie Intensivă și avem un număr mult prea mare de decese, și atunci a fost nevoie de un nou set de măsuri, setul care a intrat în vigoare de luni”, a declarat Klaus Iohannis, de la Cotroceni.

Șeful statului a cerut nu doar respectarea măsurilor, ci și răbdare. ”Va trebui să așteptăm două-trei săptămâni până când noul set de măsuri va produce efectele dorite – efectele dorite: îngrădirea pandemiei, scăderea sau cel puțin limitarea numărului de noi infectări, limitarea cazurilor grave și, evident, sperăm într-o reducere a mortalității. Aceste lucruri sunt extrem, extrem de importante.

Vă solicit tuturor: respectați noul set de măsuri! Este nevoie de aceste măsuri pentru sănătatea noastră, a tuturor, pentru a da o șansă medicilor să se ocupe de cazurile grave din spitale”, a fost auzit spunând primul om în stat.