AcasăCORONAVIRUSLupta antiCovid. Secretarul de stat Andrei Baciu, precizări esențiale. ASTA ”ne va...

Lupta antiCovid. Secretarul de stat Andrei Baciu, precizări esențiale. ASTA ”ne va conduce către încheierea pandemiei”!

Lupta antiCovid. Secretarul de stat Andrei Baciu: ASTA ne va conduce către încheierea pandemiei!

În condițiile în care strategia vaccinare împotriva COVID-19 la nivelul României a fost aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 3 decembrie, așteptându-se acum autorizarea vaccinurilor şi distribuirea lor de către Uniunea Europenă (UE), Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății a vorbit despre pașii ce se au în vedere la nivel nțional, în lupta împotriva noului copronavirus.

Baciu a explicat că ”în momentul în care vor fi autorizate unul sau mai multe dintre vaccinurile aflate în proces de certificare, acestea vor deveni accesibile şi distribuite tuturor statelor membre în acelaşi timp. În acel moment, România va fi pregătită să demareze, prompt şi eficient, campania de vaccinare”.

Întrebat, în cadrul unui interviu acordat Adevărul, câte doze de vaccinuri vor ajunge în România, Baciu a precizat: ”Conform datelor furnizare de Uniunea Europeană, toate tranşele de doze de vaccin vor fi distribuite în mod procentual fiecărui stat membru, în funcţie de procentul de populaţie, României revenindu-i 4,3%. Important este să se ajungă la o cifră de 60-70% de imunitate colectivă pentru a transforma acest fenomen pandemic într-unul controlabil, iar pentru a ajunge la un asemenea procent, trebuie vaccinate aproximativ 13 milioane de persoane în România”.

Secretarul de stat în MS a amintit că în prima etapă a campaniei de imunizare vor fi vaccinaţi lucrătorii din domeniile sănătăţii şi social, din sistemul public şi privat. În etapa a doua, va fi vaccinata populaţia la risc, respectiv adulţii cu vârsta peste 65 de ani si persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, dar și lucrătorii care desfăşoară activităţi în domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti si personalul din sectorul economic vital. Apoi, în etapa a treia va fi vaccinată marea majoritate a populaţiei, a mai explicat Baciu.

”Vaccinul este sigur, gratuit, iar vaccinarea este voluntară”

Întrebat despre teoriile despre vaccinare care circulă îndeosebi în mediul online, despre riscurile pe care le-ar presupune, Baciu a susținut că ”potrivit strategiei europene, orice stat-membru, deci şi România, trebuie să asigure comunicarea completă a beneficiilor, riscurilor şi importanţei vaccinării împotriva SARS-COV-2”. ”Este foarte important ca românii să înţeleagă faptul că, în momentul în care un vaccin este aprobat de instituţiile de specialitate din Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA, acest vaccin este sigur. (…) Apariţia vaccinului este, fără îndoială, cea mai bună veste în contextul pandemiei, imunizarea colectivă a 60-70% din populaţia României fiind ceea ce ne va conduce către încheierea pandemiei, către recăpătarea dimensiunii normale a vieţii personale, profesionale şi sociale, fără anxietăţi şi restricţii.

Sigur că întrebări, polemici sau ezitări vor apărea, însă am toată încrederea în determinarea colectivă a societăţii româneşti de a încheia acest capitol dureros, pentru care omenirea nu era pregătită, mai ales în plan emoţional. Reafirm cu toată responsabilitatea şi convingerea faptul că siguranţa vaccinării are întâietate în faţa oricăror altor considerente. Rapiditatea cu care s-a descoperit acest vaccin şi rapiditatea cu care ne propunem să îl distribuim, pentru a reintra în normalitate, nu înseamnă nici un fel de rabat de la siguranţă şi de la calitate. Aşadar, vaccinul este sigur, gratuit, iar vaccinarea este voluntară”, a subliniat Baciu, pentru sursa menționată.

author avatar
Andrei Coman
208 afisari

2 COMENTARII

  1. cine garanteaza ca vaccinul este sigur?
    ce se intampla daca dupa vaccinare corpul celui vaccinat nu are reactii adverse ?
    ce se intampla cu vaccinarea celor ce au comorbiditati grave sau mai putin grave ? e recomandata sau ba?
    Tacere totală!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger