AcasăCORONAVIRUSLumea s-a culcat pe o ureche: ce pregătește pandemia pentru viitor

Lumea s-a culcat pe o ureche: ce pregătește pandemia pentru viitor

Pe măsură ce o lume obosită de viruși trece șchiopătând prin al treilea an al focarelor Covid, oamenii de știință trimit un semnal de avertizare: nu vă așteptați ca Omicron să fie ultima variantă cu care trebuie să ne confruntăm.

În mijlocul unui val vast de infecții mai ușoare, țările din întreaga lume elimină restricțiile. Mulți oameni încep să presupună că pandemia încetează. Fals, criza nu s-a terminat până nu se termină peste tot.

Coronavirusul va face în continuare ravagii în statele sărace, subvaccinate, în următoarele luni.

Efectele vor continua să se răspândească în țările mai bogate – perturbând lanțurile de aprovizionare, planurile de călătorie și îngrijirea sănătății.Blocajele și restricțiile de călătorie nu vor dispărea, chiar dacă în general devin mai puțin restrictive.

Omenirea trebuie să treacă de valul actual

Înainte de toate, omenirea trebuie să treacă de valul actual. Omicron poate părea să provoace o boală mai puțin severă decât tulpinile anterioare, dar este extrem de infecțios, împingând numărul de noi cazuri la înregistrări odată de neimaginat.

Între timp, apar dovezi că varianta ar putea să nu fie la fel de inofensivă pe cât sugerează datele timpurii.De asemenea, nu există nicio garanție că următoarea mutație – și vor fi mai multe – nu va fi o ramură a unei variante mai periculoase, cum ar fi Delta.

„Virusul continuă să ridice ștacheta pentru noi la fiecare câteva luni”, a precizat Akiko Iwasaki, profesor de epidemiologie la Yale School of Medicine. „Când sărbătoream eficacitatea uimitoare a vaccinurilor împotriva variantei Delta, ștacheta era deja ridicată de Omicron.”

Sigur, medicamentele antivirale ajung pe piață, vaccinurile și testele sunt mai ușor disponibile și mai ieftin de obținut.

Cu toate acestea, oamenii de știință sunt de acord că este prea devreme să presupunem că situația este sub control.

În șase luni, multe țări bogate vor fi făcut tranziția de la pandemie la epidemie. Dar asta nu înseamnă că măștile vor fi de domeniul trecutului. Există și efectele long-Covid. Și cicatricile economice și politice ale pandemiei se vindecă greu.

Covid, aici pentru totdeauna și mutant

Experții cred acum că virusul nu va dispărea niciodată complet și, în schimb, va continua să evolueze pentru a crea noi valuri de infecție.

Mutațiile sunt posibile de fiecare dată când agentul patogen se repetă, astfel încât numărul crescând de cazuri pune pe toată lumea în pericol.

Dimensiunea mare a focarului actual înseamnă că mai multe spitalizări, decese și mutații ale virusului sunt aproape inevitabile, notează Bloomberg. Mulți oameni infectați nu intră în statisticile oficiale, fie pentru că rezultatul unui test la domiciliu nu este înregistrat oficial, fie pentru că persoana infectată nu este niciodată testată.

Trevor Bedford, epidemiolog american, estimează că  doar 20% până la 25% din infecțiile cu Omicron din SUA sunt raportate.

La rata actuală de infecție, modelele computerizate indică că mai mult de jumătate din Europa va fi contractat Omicron până la mijlocul lunii martie, potrivit lui  Hans Kluge, director regional al Organizației Mondiale a Sănătății.

Pregătirea pentru noile variante

Covid – cu sau fără Omicron –  nu este doar o “răceală ușoară” și nu oferă imunitate de durată.Prin urmare, pregătirea pentru următoarele tulpini este vitală.

„Atâta timp cât există zone ale lumii în care virusul ar putea evolua și noi mutanți vor veni, toți vom fi susceptibili la aceste noi variante”, a spus Glenda Gray, director executiv al Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud, țară unde deja se răspândește o subvariantă cunoscută sub numele de BA.2.

Inocularea este încă principala linie de apărare a lumii împotriva Covid-19. Peste 62% dintre oamenii din întreaga lume au primit cel puțin o doză de vaccin, cu rate generale în țările bogate mult mai mari decât în ​​cele în curs de dezvoltare.

În ritmul actual, va dura încă cinci luni până când 75% din populația lumii va primi prima injecție.

Dar studiile recente arată că una sau două injecții nu alungă agentul patogen. Cel mai bun pariu în acest moment este o injecție de rapel, care declanșează producerea de anticorpi neutralizanți și un răspuns imun mai profund.

Deși virusul nu va copleși spitalele și nu va declanșa restricții pentru totdeauna, nu este încă clar când – sau cum – se va termina criza Covid. Mai degrabă, oamenii se vor obișnui cu ideea că acest virus este aici pentru a rămâne și vor continua să trăiască în umbra sa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
729 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger