Cauta

Lovitură pentru români. Guvernul nu renunță la certificatul verde

Încă o lună de stare de alertă și lockdown pentru nevaccinați

Guvernul a ales calea prudenței excesive, prelungind din nou restricțiile, pe fondul unei prăbușiri economice accentuate. Certificatul verde rămâne valabil pentru nevaccinați, care nu vor avea dreptul decât la muncă și la procurarea produselor esențiale: hrană, medicamente și combustibil. În bătaie de joc, CNSU a anunțat relaxarea restricțiilor prin permiterea accesului în magazinele alimentare din centrele comerciale, lucru care se întâmpla și până acum.

PNL și PSD au decis să se prăbușească împreună, dat fiind faptul că niciunul dintre partide nu și-a asumat renunțarea la starea de alertă sau, cel puțin, ridicarea restricțiilor. Menținerea lockdown-ului pentru nevaccinați, în condițiile în care însuși ministrul Sănătății a punctat că și vaccinații transmit în egală măsură virusul, nu are nicio logică, mai ales că România a intrat deja pe un trend descrescător al cazurilor. Chiar și INSP a raportat pentru săptămâna 20 ianuarie-30 ianuarie că procentul de vaccinați care s-au infectat a fost de 48%, în condițiile în care doar 41% din populația României este vaccinată.

Totodată, aproape 19% din totalul deceselor s-au înregistrat în rândul vaccinaților, semn că serurile nu prea au efectele anunțate. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a renunțat la o singură restricție, aceea de interzicere a accesului nevaccinaților în supermarketurile din centrele comerciale.

”Se propune ca prin excepție de la prevederile pct. 36, accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situați în centrele și parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces”. Însă, în cele mai multe dintre aceste centre comerciale, soluția cordoanelor separatoare funcționează de mult timp.

Bariere între țările UE

Chiar dacă pandemia se apropie de final, restricțiile de călătorie rămân. Cu toate posibilele tulpini sau variante despre care autoritățile europene și de la nivel mondial tot vorbesc, imunitatea obținută prin infectarea cu Omicron, varianta blândă a Covid, va fi de ajuns pentru a contracara noul coronavirus. Acest lucru se știe foarte bine, însă se pare că dorința de control a populației nu mai este deloc o teorie a conspirației. Comisia Europeană a anunțat că va impune obligativitatea certificatului verde până în 2023, astfel că numai cei vaccinați cu trei doze vor mai putea călători în spațiul european.

”Virusul încă circulă, este prevalent în UE şi trebuie să fim pregătiţi pentru noi creşteri ale numărului de infectări în a doua jumătate a anului sau pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand. Aceeași comisie a anunțat și că certificat de vaccinare vor primi și persoanele care participă la testele clinice, dat fiind că este nevoie de noi vaccinuri anti-Covid.

Amenințarea agenților biologici

Prioritățile din acest an ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) sunt creșterea sprijinului acordat statelor UE pentru consolidarea supravegherii în caz de urgență și pregătirea și răspunsul la amenințările transfrontaliere la adresa sănătății. Potrivit ECDC, statele Uniunii Europene trebuie să poată face față în mod eficace la epidemiile majore, inclusiv cele generate de folosirea intenționată sau accidentală a agenților biologici.

Ultimele stiri

  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Exit mobile version