AcasăCORONAVIRUSLovitura de grație. Scad salariile medicilor și asistentelor

Lovitura de grație. Scad salariile medicilor și asistentelor

Dispare conceptul de salarii uriașe pentru toți angajații din Sănătate

Noul Guvern vrea să elimine uniformizarea salariilor în Sănătate, scăzând, astfel, veniturile, în funcție de competența și activitatea fiecărui salariat din sistem. Totodată, spitalele care nu au medici capabili să rezolve cazurile pacienților internați vor fi transformate în centre de asistență medicală ambulatorie de specialitate.

Medicii și asistentele vor fi plătiți în funcție de competența, complexitatea și volumul activității pe care o desfășoară fiecare. În prezent, veniturile nete ale medicilor variază între 12.000 de lei și 17.000 de lei, la care se adaugă sporurile pentru Covid de 85%. Salariile asistentelor ajung și ele, fără sporurile Covid, la circa 6.000 de lei. Încă de la majorarea salariilor, corpul medical și-a exprimat dezacordul față de această uniformizare a salariilor, care, practic, permitea unui medic dintr-un spital mic, fără cazuri dificile, să câștige la fel de mult ca unul din marile spitale din Capitală sau din centrele universitare din țară, cu competențe net superioare.

Totodată, sub pretextul pandemiei, foarte mulți medici au renunțat să mai efectueze intervenții chirugicale sau să interneze pacienți, având în vedere că salarizarea era aceeași și în cazul în care nu aveau activitate. În noul program de guvernare este prevăzută remunerarea medicilor și asistenților în funcție de competență și activitatea realizată, precum și flexibilizarea modului de normare a activităților medicale în funcție de nevoi, ceea ce ar putea însemna și o reducere a personalului medical din spitale. Mai mult de atât, decontarea serviciilor medicale se va face în funcție de calitatea acestora, fapt care va însemna o reducere a finanțării în unitățile sanitare care nu obțin rezultate, fiind introduse criterii de performanță și sisteme de monitorizare ale utilizării bugetului alocat.

Se desființează spitale

Viitoarele politici în Sănătate vizează și comasarea secțiile înrudite din spitale, reducându-se, astfel, numărul de șefi, dar și de medici. Astfel, se are în vedere flexibilizarea utilizării paturilor de spital în funcție de adresabilitate, prin crearea de structuri organizatorice cu specialități medicale și chirurgicale înrudite. În plus, se va urmări restructurarea și sprijinirea spitalelor care nu au capacitatea tehnică și profesională medicală să trateze eficient pacienții internați prin includerea în noua rețea națională de centre de asistență medicală ambulatorie de specialitate, numai cu acordul autorităților locale. Guvernul a anunțat deja înființarea de 200 de astfel de centre, care vor funcționa în orașe și a căror structură și dotare va fi reanalizată și adaptată unor standarde de calitate pentru întreaga gamă de servicii medicale ambulatorii de specialitate. Astfel de centre pot realiza unele dintre serviciile paraclinice și în parteneriat public-privat, potrivit programului de guvernare al noii coaliții.

Asigurările de sănătate, pe mâna privaților

În ce privește finanțarea sistemului de sănătate, Guvernul Ciucă va pune în dezbatere publică oportunitatea introducerii concurenței în administrarea asigurării obligatorii de bază, ceea ce va însemna o privatizare a asigurărilor de sănătate. Pe lângă această măsură, Executivul va urmări dezvoltarea asigurărilor complementare voluntare de sănătate, prin creșterea ponderii fondurilor private, care să co-finanțeze servicii medicale, precum și deschiderea către mai multe tipuri de asigurări de sănătate și asiguratori privați. În paralel, va fi creat și un cadru legislativ pentru încurajarea și creşterea deductibilităţii fiscale pentru asigurările complementare de sănătate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.572 afisari

6 COMENTARII

  1. multi au luat o caruta de bani aiurea , in spitale goale ,in asteptarea asa zisilor bolnavi de covid carora nu le faceau nimic ca nu aveau nevoie de nimic .

  2. O multinațională e zero pe lîngă ce vor face cu spitalele și medicii. La fel este în SUA unde un spital este o afacere, intreprindere, sînt lanțuri precum McDonald-urile, ce tebuie să aducă profit stăpînilor nu să vindece.
    Mulți vor zice, să facă, oricum m-am lecuit de medici și spitale acum cu PLANdemia. Dar, dacă va fi ca-n SUA, angajatorul, prin contract, îți va lua din salar pentru asigurarea medicală.
    Desigur PLAndemia acoperă multe matrapazlîcuri de la care ne abat privirea. Unul dintre acestea pare a fi reoforma spitalelor.

  3. Daca s-ar plati salariile dupa eficienta si dupa rezultatele pe care fiecare doctor le are in tratarea pacientilor ,atunci 95 la suta dintre domniile lor nu ar trebui sa primeasca nimic.In momentul cand ajungi intr-un spital din Romania ai foarte mari sanse sa té intorci in cosciug.Doctorii din Romania nu trateaza si nici nu vindeca pacientii,ei ii omoara si acest lucru ii dovedit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger