Cauta

Long Covid, un film prost și fără final. Ce rol are nutriția

Nava de croazieră Majestic Princess, un pericol naţional pentru Australia. Sute de infectaţi cu Covid-19, pe străzile din Sydney

Oboseală, ceață cerebrală, palpitații cardiace și dificultăți de respirație. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele obișnuite, care pot afecta oamenii pe termen lung după recuperarea de la infecție.

Cu toate acestea, potrivit lui Greg Vanichkachorn, director al Programului de reabilitare a activității Covid de la Clinica Mayo,SUA,  simptomele reprezintă doar „jumătate din imagine”. „Cealaltă jumătate este modul în care aceste simptome afectează capacitatea unei persoane de a-și trăi viața”.

El a adăugat că peste o treime dintre pacienții cu Long Covid raportează că au probleme cu unele dintre cele mai elementare activități, cum ar fi îmbrăcatul, dușul și mâncatul.

„Este doar un film prost pentru care încă nu avem finalul”, susține Dr. Joan Salge Blake, profesor clinic de nutriție la Universitatea din Boston.

Covidul de lungă durată este, în esență, o stare post-infecție care ar putea persista săptămâni, luni sau ani – mult timp după ce o persoană a fost testată negativ pentru Covid-19. Aceasta poate fi denumită și afecțiune post-Covid sau Covid cronic.

Experții care au vorbit la CNBC Make It au spus că mai sunt încă multe de învățat despre Covidul lung, dar nutriția joacă un rol vital în a te simți mai bine.

Atât Vanichkachorn, cât și Blake au subliniat importanța unei diete echilibrate, despre care spun că va fi benefică pentru sănătatea generală – mai exact, o dietă mediteraneană, care este bogată în legume, fructe, ulei de măsline, nuci și cereale integrale.

Fructele și legumele, în special, sunt „centrale energetice” atunci când vine vorba de vitamine și minerale esențiale.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la carne sau proteine – peștele și puiul sunt opțiuni bune.

Mineralele sunt și ele importante. Un studiu recent a indicat că pacienții cu Covid lung pot avea probleme cu modul în care organismul lor utilizează și stochează fierul.

De asemenea, pacienții trebuie să evite deshidratarea și carențele la vitamine. De exemplu, o deficiență de vitamina B12 poate duce la simptome precum oboseală, dificultăți de respirație și gândire.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version