AcasăCORONAVIRUSLong Covid, un film prost și fără final. Ce rol are nutriția

Long Covid, un film prost și fără final. Ce rol are nutriția

Nava de croazieră Majestic Princess, un pericol naţional pentru Australia. Sute de infectaţi cu Covid-19, pe străzile din Sydney

Oboseală, ceață cerebrală, palpitații cardiace și dificultăți de respirație. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele obișnuite, care pot afecta oamenii pe termen lung după recuperarea de la infecție.

Cu toate acestea, potrivit lui Greg Vanichkachorn, director al Programului de reabilitare a activității Covid de la Clinica Mayo,SUA,  simptomele reprezintă doar „jumătate din imagine”. „Cealaltă jumătate este modul în care aceste simptome afectează capacitatea unei persoane de a-și trăi viața”.

El a adăugat că peste o treime dintre pacienții cu Long Covid raportează că au probleme cu unele dintre cele mai elementare activități, cum ar fi îmbrăcatul, dușul și mâncatul.

„Este doar un film prost pentru care încă nu avem finalul”, susține Dr. Joan Salge Blake, profesor clinic de nutriție la Universitatea din Boston.

Covidul de lungă durată este, în esență, o stare post-infecție care ar putea persista săptămâni, luni sau ani – mult timp după ce o persoană a fost testată negativ pentru Covid-19. Aceasta poate fi denumită și afecțiune post-Covid sau Covid cronic.

Experții care au vorbit la CNBC Make It au spus că mai sunt încă multe de învățat despre Covidul lung, dar nutriția joacă un rol vital în a te simți mai bine.

Atât Vanichkachorn, cât și Blake au subliniat importanța unei diete echilibrate, despre care spun că va fi benefică pentru sănătatea generală – mai exact, o dietă mediteraneană, care este bogată în legume, fructe, ulei de măsline, nuci și cereale integrale.

Fructele și legumele, în special, sunt „centrale energetice” atunci când vine vorba de vitamine și minerale esențiale.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la carne sau proteine – peștele și puiul sunt opțiuni bune.

Mineralele sunt și ele importante. Un studiu recent a indicat că pacienții cu Covid lung pot avea probleme cu modul în care organismul lor utilizează și stochează fierul.

De asemenea, pacienții trebuie să evite deshidratarea și carențele la vitamine. De exemplu, o deficiență de vitamina B12 poate duce la simptome precum oboseală, dificultăți de respirație și gândire.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
740 afisari

4 COMENTARII

  1. Cei bolnavi grav sa manànce totul crud !. Nimic fiert!
    Si sa stea mult la soare !

    Nu beti apa de la robinet ! Contine vaccinul Sinagogii Satanei.

    Nici apa îmbuteliata !

    Consumati apa de la o sursa sau din fântâni !

  2. Foarte interesant, cu majoritatea simptomelor m-am captusit.
    Parerea mea este ca variantele de virus afecteaza pe timp lung cu diferente foarte mari.
    Daca primele variante afectau sistemul circulator si inima, neurologic, chiar si nervul optic, terminatiile nervoase, membre amortite, in afara de pneumonia tipica, ultimele afecteaza si articulatiile, dar fara sa creasca tensiunea.
    Tensiunea arteriala la mine a revenit la normal (14/8 de la 22/14! dupa (cred )varianta delta.
    Eu nu prea mananc fructe si poate din cauza asta am fost afectat de toate variantele.
    Multa sanatate si sa speram ca nu apare (nu lanseaza;) alt virus.
    Foarte posibil ca acest virus sa fi fost doar un experiment, mai ales ca la alti virusi nu au existat atatea variante! (ciudat sau inexplicabil ?)

  3. -durearea in plua
    o fi long covid?
    -depinde cat e de lunga….
    (raspuns la radio moskva)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger