Cauta

Lockdown-ul nevaccinaților îi bagă în faliment pe comercianții români

Stare de urgență pentru 70% dintre români

Guvernul interimar a instituit lockdown pentru 12 milioane de români, care nu vor mai avea dreptul de a face cumpărături decât în magazinele alimentare, farmacii și benzinării. Măsura lovește atât populația nevaccinată, cât și pe comercianții români, care riscă să intre în faliment. Cele mai avantajate vor fi multinaționalele, dat fiind faptul că o bună parte a consumului se va muta în hypermarketuri.

Măsura Guvernului interimar de instituire a lockdown-ului pentru cei 12 milioane de români nevaccinați va avea un impact năucitor în ce privește supraviețuirea comercianților mici și mijlocii de produse nealimentare, care riscă să intre în faliment. În același timp, avantaje vor avea tot marii retaileri, cu capital străini, ale căror vânzări vor crește vertiginos.

Potrivit ultimelor modificări ale Hotărârii Guvernului nr. 1.090/2021, activitatea cu publicul a operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Măsura nu se aplică unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale, precum și benzinăriilor.

”Ne afectează foarte grav această decizie a Guvernului. Numărul clienților se va reduce cu 70%, iar asta înseamnă o scădere a vînzărilor cu același procent. Nu știu unde vom ajunge, pentru că este destul de greu să-ți imaginezi că până la sfârșitul anului se vor vaccina 100%, asta înseamnă că va exista un procent foarte mare de oameni care nu vor mai avea acces în magazine. Mai mult, s-au închis și magazinele de bricolaje pentru nevaccinați, cum este și Dedeman, de exemplu”, ne-a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMMR). Acesta arată că va urma o scădere a consumului, care va provoca o scădere în lanț la nivelul întregii economii, fapt care va afecta major și încasările bugetare.

Târgurile de toamnă, interzise celor fără certificat verde

Potrivit ultimelor reglementări instituite de Guvern, activitatea târgurilor, a bâlciurilor și a talciocurilor este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. De remarcat faptul că, practic, doar 5,7 milioane de români îndeplinesc în acest moment condițiile de a deține certificatul verde care să le permită accesul.

Bate vântul în instituțiile bugetare

În afara persoanelor care necesită servicii medicale și prestații sociale, accesul în instituțiile publice va fi permis celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Acest lucru înseamnă că orice problemă ar avea de rezolvat cetățenii, indiferent că este vorba despre acte de identitate, pașapoarte, permise de conducere, acte pentru autoturisme, fiecare vizită la instituția publică respectivă îi va costa circa 90 de lei, prețul unui test rapid efectuat la o clinică privată. Astfel, ca și în starea de urgență, funcționarii publici vor avea parte de relaxare, având în vedere că numărul solicitărilor va fi extrem de redus.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version