AcasăCORONAVIRUSLockdown-ul nevaccinaților îi bagă în faliment pe comercianții români

Lockdown-ul nevaccinaților îi bagă în faliment pe comercianții români

Stare de urgență pentru 70% dintre români

Guvernul interimar a instituit lockdown pentru 12 milioane de români, care nu vor mai avea dreptul de a face cumpărături decât în magazinele alimentare, farmacii și benzinării. Măsura lovește atât populația nevaccinată, cât și pe comercianții români, care riscă să intre în faliment. Cele mai avantajate vor fi multinaționalele, dat fiind faptul că o bună parte a consumului se va muta în hypermarketuri.

Măsura Guvernului interimar de instituire a lockdown-ului pentru cei 12 milioane de români nevaccinați va avea un impact năucitor în ce privește supraviețuirea comercianților mici și mijlocii de produse nealimentare, care riscă să intre în faliment. În același timp, avantaje vor avea tot marii retaileri, cu capital străini, ale căror vânzări vor crește vertiginos.

Potrivit ultimelor modificări ale Hotărârii Guvernului nr. 1.090/2021, activitatea cu publicul a operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Măsura nu se aplică unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale, precum și benzinăriilor.

”Ne afectează foarte grav această decizie a Guvernului. Numărul clienților se va reduce cu 70%, iar asta înseamnă o scădere a vînzărilor cu același procent. Nu știu unde vom ajunge, pentru că este destul de greu să-ți imaginezi că până la sfârșitul anului se vor vaccina 100%, asta înseamnă că va exista un procent foarte mare de oameni care nu vor mai avea acces în magazine. Mai mult, s-au închis și magazinele de bricolaje pentru nevaccinați, cum este și Dedeman, de exemplu”, ne-a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMMR). Acesta arată că va urma o scădere a consumului, care va provoca o scădere în lanț la nivelul întregii economii, fapt care va afecta major și încasările bugetare.

Târgurile de toamnă, interzise celor fără certificat verde

Potrivit ultimelor reglementări instituite de Guvern, activitatea târgurilor, a bâlciurilor și a talciocurilor este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. De remarcat faptul că, practic, doar 5,7 milioane de români îndeplinesc în acest moment condițiile de a deține certificatul verde care să le permită accesul.

Bate vântul în instituțiile bugetare

În afara persoanelor care necesită servicii medicale și prestații sociale, accesul în instituțiile publice va fi permis celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Acest lucru înseamnă că orice problemă ar avea de rezolvat cetățenii, indiferent că este vorba despre acte de identitate, pașapoarte, permise de conducere, acte pentru autoturisme, fiecare vizită la instituția publică respectivă îi va costa circa 90 de lei, prețul unui test rapid efectuat la o clinică privată. Astfel, ca și în starea de urgență, funcționarii publici vor avea parte de relaxare, având în vedere că numărul solicitărilor va fi extrem de redus.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.098 afisari

16 COMENTARII

  1. Articolul asta e gresit !!!
    Cele 12 milioane CUMPARA ACUM EXCLUSIV DIN PRAVALIILE MICI SI DIN PIETE, IAR ”SUPERMARKETURILE” SE ”DESCURCA NUMAI CU MAX. 31%, ADICA TEPUITII !!!
    Le doresc moarte grabnica(”supermarketurilor”), fiinca destul au supt din Tara asta.
    Nici nu se putea o actiune mai dura impotriva multinationalelor si strainilor.
    Vreau sa tina carantina asta 6(sase)luni !!!
    TRAIASCA ARAHAT !!!

  2. Cele 12 milioane se subtiaza pe zi ce trece.Daca te uiti la centrele de vaccinare contemporane o sa vezi turme de capre [daca le pui coarne] incolonate la vaxx precum supusii lui Ceausescu la carne.Din asta se vede ticalosia celor care conduc sistemul sanitar dela Basescu incoace.Au desfiintat spitale ,pe zeci de km nu gasesti pediatrie,intene,cardiologie ,radiologie,pentru intepare au putut.Mergeti in Romania in weekend,nu vei gasi un medic la nici o unitate sanitara,se moare cu zile in draci in schimb ii vei gasi la vaccinare.Si se mai intreaba unii cum am devenit o tara de ticalosi

  3. Bai, cu cat ameninta si santajeaza mai mult karnatii de la conducere, adica tradatorii coloniei, cu atat mai mult se apropie razboiul civil si in Walachistan, acest lucru deja e inevitabil, restul sunt propaganda nazista !! In curand incepe distractia si in Italia, acolo va fi macel, apoi si la romanasii, numai sa inceapa sa muste din ei foametea, saracia, hyper-koruptia omniprezenta peste tot, ne apropiem de punctul final al calatoriei pe Pamant, baieti, asa ca scapa numai cine si care poate !! Si sa nu uitam totusi de coloanele de turme de oi care se aliniaza ca oile la taiere, multumim guwernerului hitlerist ca ne scapa de oile cu IQ de 80 !! O sa ramana numai lupii, care poi se vor manca la propriu intre ei, iar cei ramasi vor fi in fel de super-lupi, ceva de genul !! Ha ha ha 🙂 Faliment placut, bai astia care a-ti pupat guwernerul in pwula 1 an jumate, acum vine vremea scadentei, macel o sa fie, baieti, o sa vada acum astia pe drakul, in persoana !! Ha ha ha 🙂 Postacilor de la adevarul/pravda si g4media, inapoi de unde a-ti venit, bai bosketarilor ratati, aici toti va fwut in gura !! ha ha ha 🙂 Inapoi la tapalaga pwula bleaga 🙂

    • Lasă, nu fi trist, la cantina săracilor tot o sa va dea o zeama lunga și un cot de pâine expirat de prin marketuri. Nu o sa muriți de foame.

  4. Ce nu pricep eu in ruptul capului este ca nimeni nu protesteaza. Nici comerciantii, nici nevaccinatii, nimeni!
    In Franta, Germania sau Elvetia sint proteste in fiecare saptamina impotriva masurilor Covid, bineinteles nemediatizate de catre presa romaneasca, insa sint mii de persoane care ies in strada si protesteaza. Guvernele string surubul, protestele devin mai aprige. La noi nimic. Personal nu stiu cum a fost facuta revolutia din 89 cu un astfel de popor!

    • Aia a fost revolutie? Lovitura de Stat, in primul rând, dublată de un surogat de revolutie, si aia furata in folosul astora de de azi si de ieri.

  5. Cine accepta vaccinul, se supune guvernului (adica sclavie), cine nu accepta, lupta pentru libertate. Apropo, cred ca toti aveti bunici la tara, mancati de la ei, ca e mai sanatos.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger