AcasăCORONAVIRUSLista spitalelor din România în care vor ajunge primele doze de vaccin...

Lista spitalelor din România în care vor ajunge primele doze de vaccin antiCovid

Lista spitalelor din România în care vor ajunge primele doze de vaccin antiCovid (sursa foto: Ministerul Sănătăţii - România/Facebook)

În așteptarea primei tranșe, simbolice, de doze de vaccin antiCovid care ar urma să ajungă în România, până la finele acestui an, autoritățile au făcut o serie de precizări importante.

Și anume, din direcția Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 s-a anunțat, vineri, că, ”luând în considerare că Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat data de 23 decembrie 2020 ca dată probabilă pentru acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19 produs de BioNTech și Pfizer, CNCAV are în vedere primirea vaccinului în România în perioada 26-31 decembrie 2020”.

În România, centrul național de primire și stocare al dozelor de vaccin este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București. De altfel, președintele Iohannis urmează să ajungă, chiar în cursul zilei de vineri, la acest centru. Șeful statului este așteptat să facă o vizită la Institutul în cauză începând cu ora 13, din câte a anunțat Administrația Prezidențială.

Cele 10 spitale avute în vedere

Între timp, vă spunem că, din câte au mai comunicat oficialii CNCAV, ”dozele de vaccin alocate primei tranșe “simbolice” vor fi alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele 10 unități medicale de fază I, conform ordinului MS nr 555 din 3 aprilie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2:

1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“

3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera)

4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca

5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța

6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova

7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

8. Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare

9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava

10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara)”.

Stadiul pregătirilor

Nu în ultimul rând, sursa citată menționează faptul că avizarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Capitală drept centru național de stocare al vaccinurilor împotriva COVID-19 ”este în curs de realizare, fiind finalizate toate etapele de amenajare a spațiilor, inclusiv montarea ultracongelatoarelor de stocare la -80 ° C, iar până vineri, 18 decembrie 2020, vor fi finalizate la nivelul CNCAV procedurile de lucru care privesc activitățile medicale și logistice desfășurate pe parcursul campaniei de vaccinare”.

Totodată, urmează să înceapă și procedurile de training a personalului care va face vaccinarea. ”Se estimează că toți membrii echipelor de vaccinare vor realiza acest training până cel târziu pe data de 25 decembrie 2020”, menționează oficialii acestui Comitet.

Tătaru, în ședința de Guvern

În cursul ședinței de guvern de joi, ministrul Sănătății făcuse mai multe precizări cu privire la prima tranșă de doze de vaccin ce vor ajunge în România. ”Pe 21 decembrie, Agenţia Europeană a Medicamentului va da un aviz pentru vaccinul anti-COVID-19. Va veni o primă tranşă simbolică de 10.000 de doze pentru fiecare stat membru din cele 27. Cele 10.000 de doze vor fi distribuite către spitalele de boli infecţioase, cele care au fost în prima linie și vor fi ultimele care vor ieşi din această luptă”, a anunțat Tătaru.

”La nivelul Comitetului Naţional pentru coordonarea activităţilor de vaccinare împotriva COVID-19, se lucrează, în aceste momente, la etapa de comunicare, comunicarea care se face la nivel de fiecare grupare populaţională. Începem cu corpul medical, sunt în acest moment în desfăşurare acele conferinţe online, cu tot ce înseamnă corp medical, pentru a avea şi suportul lor în această activitate, pentru a înţelege, în cel mai simplu mod, ce înseamnă vaccinarea, ce înseamnă efecte secundare, ce înseamnă imunizare şi când vom putea vorbi de o imunizare la nivel populaţional”, a adăugat Nelu Tătaru.

Ce spunea Klaus Iohannis despre tranșa simbolică

La rândul său, președintele Iohannis vorbise, recent, despre această primă tranșă de doze de vaccin care urmează să ajungă la noi în țară. ”Deci, va fi o tranșă simbolică pentru începerea simbolică a vaccinării. 10 mii de doze ajung pentru 5.000 de persoane.

Următoarea tranșă este așteptată în ianuarie și ea va fi folosită în principal pentru a vaccina tot personalul medical, inclusiv din azilele de bătrâni și așa mai departe și persoanele care fac parte din grupele cu risc mare, dar campania este bine pregătită. Deja se lucrează la pregătirea primelor simulări. Vor fi simulate centre de vaccinare, acțiuni mai ample de vaccinare, transport și așa mai departe, lucrurile sunt sunt bine pregătite, doar să vină vaccinul”, a anunțat Klaus Iohannis.

364 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger