AcasăCORONAVIRUSLiber la importul de Arbidol. Guvernul l-a trecut pe lista la scutiri...

Liber la importul de Arbidol. Guvernul l-a trecut pe lista la scutiri de taxe vamale

Arbidolul revine în forță

Guvernul a introdus pe lista produselor necesare prevenirii și tratării Covid-19 care sunt scutite de taxe vamale și antiviralul Arbidol, potrivit unui proiect de Ordin al Ministerului Finanțelor. România, alături de alte câteva țări din UE, a solicitat prelungirea perioadei de scutiri pentru astfel de produse, introducând, pentru prima oară, și Arbidolul, deși acesta este scos din protocolul de tratament din spitale.

La finalul pandemiei, Guvernul a decis să permită aducerea în țară a Arbidolului, un medicament care, potrivit medicilor infecționiști din spitale, și-a demonstrat din plin eficiența. Și asta în condițiile în care, la sfârșitul anului trecut, autoritățile au declanșat o adevărată vânătoare a persoanelor care îndrăzneau să introducă în țară acest antiviral.

Curios este faptul că Arbidolul (umifenovir) a apărut și pe lista recentă a antiviralelor folosite în tratamentul Covid, publicată de Ministerul Sănătății. Astfel, umifenovir apare alături de favipiravir, molnupiravir și paxlovid, ca posibilități de tratare a SARS-Cov-2, de cealaltă parte situându-se medicamentele interzise în această afecțiune: ivermectina, Kaletra (lopinavur/ritonavir), hidroxiclorochina și azitromicina, utilizarea acestora putând pune viața în pericol, conform Ministerului Sănătății. În ce privește antiviralele permise, dacă la molnupiravir, favipiravir și paxlovid sunt trecute efectele adverse, la umifenovir (Arbidol) există doar câteva atenționări. ”Umifenovirul (Arbidol) este un antiviral activ în gripă, utilizat în Rusia și China, a cărui eficiență în Covid-19 nu a fost demonstrată prin studii științifice. Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană și nici de către Agenția Națională a Medicamentului din România. De aceea, nu poate fi comercializat în farmacii. În țara noastră a fost folosit sporadic, fiind achiziționat din fostul spațiu sovietic. Menționăm că, pe lângă absența datelor de eficiență în Covid-19, procurarea pe cale neoficială a acestui medicament și utilizarea lui fără prescripție medicală presupune asumarea unor riscuri legate de modul de fabricare, depozitare și de transport”, se arată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Cine poate aduce medicamentul

Conform Deciziei (UE) 2021/2313 a Comisiei din 22 decembrie 2021 privind scutirea de taxe la import și exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru mărfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de Covid-19 în cursul anului 2022, produsele pot fi importate doar de organizaţii cu caracter caritabil sau filantropic. Acestea trebuie autorizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin unităţile sale subordonate, să beneficieze de o astfel de scutire, cu condiția să nu înregistreze obligaţii fiscale restante la data depunerii cererii de import. Teoretic, aceste organizații nu au dreptul de a vinde produsele importate, ci doar de a le dona.

”La 8 noiembrie 2021, Comisia Europeană a consultat statele membre cu privire la necesitatea unei prelungiri și, în urma acestei consultări, au fost primite solicitări de prelungire a aplicării măsurii de scutire de taxe la import și de exonerare de la plata TVA la mărfurile importate din partea mai multor state membre, inclusiv România. Astfel, potrivit Deciziei (UE) 2021/2313, scutirea de taxe la import și TVA se aplică importurilor efectuate în statele membre solicitante de la 1 ianuarie 2022 până la 30 iunie 2022”, se arată în proiectul de ordin al Ministerului Finanțelor.

Mai multe produse decât la începutul pandemiei

Noua listă elaborată de Ministerul Finanțelor conține de două ori mai multe produse decât la începutul pandemiei. Și asta în contextul în care donațiile din partea unor ONG-uri caritabile nu au fost semnificative nici în perioada în care numărul de cazuri copleșea spitalele. Astfel, printre produsele nou introduse se numără pompe de perfuzie, de aspirație și pentru nutriție, umidificatoare, laringoscoape, truse de intubație, truise de acces vascular, electrocardiografe, termometre, cărucioare pentru urgențe, prelevator de ARN, paturi de spital, precum și sterilizatoare medicale, chirurgicale sau de laborator. În ce privește medicamentele, au intrat pe listă Arbidolul și anticorpii monoclonali și, în mod dubios, este păstrat Kaletra, medicamentul care a provocat decese în rândul pacienților Covid.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.683 afisari

25 COMENTARII

  1. Acum nu mai e daunator, jigodiilor? Au murit oameni cu zile ptr 10 euro cat costa o cutie d-aia. La puscarie in p i z d a mamelor voastre. Se aude tatarule, arafat epilatoarea inghinala, gheorghita?

    • Pentru sănătatea dvs zilnică, folosiți corect limba română, (în cazurile slugilor-trădători):
      Klaun Muiannis, Raid Derahat, Tatarău’, Ghiorliță, Scârțu. Ciuma, lepra și sida fie a lor!

      • Să nu uităm de Măciucă!
        Iar dacă e să ne uităm la gunoaiele (in)umane de afară, la loc de cinste se află Kill Hates, F(ucker)Auchee și Joie Bidon…

  2. Ivermectina si azitromicina sunt folosite cu mare succes in unele state din SUA, iar hidroxiclorochina este folosita cu succes in Franta, fiind recunoscuta eficienta acesteia si de catre multi medici din alte tari (SUA, UK, Germania, Belgia, Olanda, Italia, India, Africa de Sud etc.). Guvern de tradatori criminali !!!

    • tu esti prost , aici nu este vorba de prostie ci de premeditare si ticalosie . intentionat nu a fost aprobat sa moara mai multi ca sa se vaccineze lumea si sa faca smecherii profit .

    • Ai utat cum scarnavia de Rafila, de cate ori era intrebat de „protocol” ne baga pe gat Remdesivirul scump ineficient si AMERICANESC ?? Cu „protocolul” au fost casapiti cam 90 % din toti asa zisii morti CU Covid

  3. Ivermectina NU e daunatoare ci dimpotriva e eficienta in COVID si nu numai(si in parazitoze).Sunt foarte multe marturii care nu au fost luate in considerare pentru ca nu s-a vrut,fiindca e ieftina!Dar adevarul va iesi la iveala!

    • M-am imbolnavit de cov – varianta Delta in noiembrie 2021. Am invins in 2 zile ci ajutorul invermectinei. Doctorii mint.

      • Normal că te-ai vindecat daca te-ai îmbolnăvit de ceva ce nici măcar nu exista. La fel de bine te vindecai și dacă nu luai nimic.

  4. Țara de bananieri, plină de maimuțe fara creier. Erau in stare sa dea declarație la miliție ca Vecinul a luat arbidol. Vai de capul vostru de târâtoare fara coloana vertebrală

  5. Acum de ce i-au dat drumul? Vine odata cu valul de refugiati? Totul pentru refugiati, nimic pentru romani. Cat era pandemie ji-go-di-i-le au interzis Arbidolul, ca si Ivermectina, facand zeci de mii de victime, iar nimeni nu raspunde pentru asta.

  6. Bai Rafilstein, tot o sa ajungi sa iti schimbe romanasii tai cravatele de la gat, nu ai cum sa scapi de o asa mare ocazie de marketing, nu ai cum efectiv !! Ha ha ha 🙂 Bai, voi va dati seama ca astia au adus in colonie cateva mii de mercenari amerloci si frankofoni numai ca sa le apare fundurile lor de paraziti ordinari, de frica ca nu cumva poporul sa mearga peste ei, si sa le ia la gatuit !! Ha ha ha 🙂 Bai Gheorghitza Muitza, multumim bai rujatule travestit pentru datul la fundulet, adica la kurkubeu, la celebrul spital la nazistilor de sereisti, dar vezi ca aia tot o sa iti bage ceva Zyklon B in mancare intr-o zi, asa ca tot nu o sa scapi !! Sunt cel putin 6 mii de kamikaze de romanasi care astepata numai momentul potrivit sa sara la gaturile criminalilor din Bukale, aia din gubern si sparlament !! Ha ha ha 🙂 Hai ca nu mai emult pana incepe si in micuta colonie esuata semi-bananiera plina de zei aka cimpanzei marele iures, atunci sa vezi macel pe strazi !! Pregatiti-va, venim !!

  7. Și cei care au interzis importul sau introducerea de persoane fizice în țară a arbidolului, acum nu ar trebui judecați pentru crime împotriva poporului român? Măi fraților, până când îi mai suportăm pe ăștia de ne termină pe toate planurile? De ce nu ieșim odată masiv în stradă, u niți nu dezbinați, împotriva leprelor de ne conduc?

  8. Si de ce recunosc bun ca tratament pt covid il scutesc de taxe dar nu e in spitale???? Fac astia ceva cu cap sau bun daca tot iau salarii de bugetari ???!!!

  9. Păi de ce să-l importe ?? când Arbidolul se fabrică în ROMÂNIA la Otopeni. Ia verificați la Otopeni și convingetiva

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger