AcasăCORONAVIRUSLiber la doza 3 de la EMA. Doar pentru bolnavii de HIV,...

Liber la doza 3 de la EMA. Doar pentru bolnavii de HIV, cancer și transplantați

Doza a treia nu este recomandată celor sănătoși

Deși foarte mulți români s-au grăbit să-și facă doza a 3-a de vaccin anti-Covid, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) s-a dovedit a fi foarte rezervată în recomandări. Astfel, singurii care pot face al treilea vaccin, cu Pfizer sau Moderna, sunt doar pacienții grav bolnavi și cu imunitate extrem de scăzută, nu însă și oamenii sănătoși.

Agenția Națională a Medicamentului a transmis profesioniștilor din sănătate că s-a dat undă verde de la EMA pentru folosirea dozei a treia a vaccinului anti-Covid, de data aceasta, pe lângă Pfizer, fiind inclus și vaccinul de la Moderna. Cu toate acestea, doza a treia nu este recomandată oricui, ci doar persoanelor care au probleme majore cu sistemul imunitar.

”În conformitate cu opinia Comitetului EMA pentru medicamente de uz uman din octombrie 2021, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a concluzionat că o doză suplimentară de vaccin de tip ARNm, și anume Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă (Pfizer) sau Spikevax dispersie injectabilă (Moderna), poate fi administrată persoanelor cu imunosupresie severă, la cel puțin 28 de zile după a doua doză din prima schemă a vaccinării”, se arată în comunicatul Agenției Naționale a Medicamentului. Astfel, potrivit deciziei luate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), de comun acord cu Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), medicii români au fost informați cu privire la categoriile de persoane cu imunosupresie severă, eligibile pentru administrarea celei de-a treia doze (doza suplimentară), la cel puțin 28 de zile după a doua doză din prima schemă a vaccinării, cu unul dintre vaccinurile de tip ARNm, Pfizer sau Moderna.

Intervale mai lungi pentru Moderna

Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului, în cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta de 12 ani și peste, se poate administra a treia doză ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minim 28 de zile de la doza 2. La schema de vaccinare pentru vaccinul Pfizer administrat persoanelor sever imunocompromise, doza a doua se dă la un interval de 21 de zile, în timp ce la Moderna doza a doua de vaccin se dă abia după 28 de zile de la prima. Sunt considerate persoane sever imunocompromise pacienții oncologici (tumori maligne solide și hematologice) în tratament activ (chimioterapie, radioterapie, terapie moleculară/biologică și alți agenți biologici care sunt clasificați ca imunosupresori sau imunomodulatori), pacienții oncologici în stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ anterior (radioterapie, chimioterapie, terapie moleculară, terapie imunosupresoare), pacienții post-transplant de organe solide cu sau fără tratament imunosupresor, precum și pacienții cu transplant de celule stem hematopoetice cu sau fără tratament imunosupresor.

Pacienții HIV, vaccinați de trei ori indiferent de stadiu

Autoritățile mai cer ca doza a treia de vaccin anti-Covid să fie administrată pacienților cu imunodeficiențe severe cauzate de imunodeficiențe primare congenitale (ex: sindromul DiGeorge, Sindrom Wiskott-Aldrich, etc), dar și pacienților cu imunodeficiența dobândită, cum sunt cei cu infecție HIV fără tratament în orice stadiu, sau în stadiu de SIDA (CD4<200 mmc), cu sau fără terapie antiretrovirală. A treia doză este recomandată și în cazul imunodeficienței secundare cauzată de administrarea unui tratament imunosupresor, cum ar fi radioterapia, chimioterapia, terapiile biologice, tratamentele cu cortizon și cu produse derivate administrate sistemic.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.628 afisari

3 COMENTARII

  1. Vai si amar de creierii celor dusi cu capul la vremurile astea..Dar cum nimic pe lume nu se intampla decat cu voia lui Dumnezeu…atunci tema tuturor ar fi fost: DE CE A DAT VOIE DUMNEZEU ACESTOR NEBUNI SA FACA COBAI DIN OAMENI!! Pai, oamenii se duc singuri sa fie cobai…atat de lasi, atat de fricosi si innebuiti sa nu isi piarda bunurile sau avantajele CA ISI DAU SUFLETUL PENTRU EXPERIMENTE! E VREMEA SA SE ALEAGA CEI SLABI DE CEI PUTERNICI…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger