AcasăCORONAVIRUSLegea certificatului verde, pe muchie de cuțit. Revoltă printre deputați

Legea certificatului verde, pe muchie de cuțit. Revoltă printre deputați

Marcel Ciolacu, folosit de Cîțu pentru votul certificatului verde

În ciuda declarațiilor celor din conducerea partidelor, deputații de rând nu vor sub nicio formă să voteze certificatul verde, în parte datorită presiunilor făcute de alegători, însă mulți dintre ei conștientizează consecințele dramatice ale unei asemenea legi. În ce privește PSD, 90% dintre deputați nu sunt de acord cu proiectul și nici nu vor să răspundă la ordine, dacă acestea vor fi date.

Votul pentru legea certificatului verde la locul de muncă va fi unul la limită, indiferent că va fi pro sau contra. Balanța înclină acum spre un vot negativ, dar deputații care nu sunt de acord cu acest proiect legislativ își iau măsuri de precauție, solicitând introducerea de amendamente care să protejeze populația de vaccinarea forțată. Deputatul Dumitru Coarnă ne spune că s-a discutat foarte mult la grupul parlamentar PSD despre testarea gratuită, o dată sau de două ori pe lună, prin medicii de familie, despre testele de anticorpi, așa cum s-a făcut în Bulgaria, și despre impunerea unei perioade determinate.

”Amendamentele se depun până pe 12 noiembrie și să vedem ce mai apare. Dar și cu aceste amendamente eu tot împotrivă o să votez. L-am auzit pe Alfred Simonis spunând că vaccinul este gratuit, dar i-am explicat, ca să înțeleagă cum stau lucrurile, că nici vaccinurile, nici testele nu sunt gratuite, că toate sunt plătite din banii noștri. Tot noi o să le plătim, datoriile, creditele. În plus, plătim CASS, cum pot spune că sunt gratuite? Am văzut statisticile cu populația vaccinabilă în România, sunt 11,7 milioane, din care peste 7 milioane sunt vaccinați. Deci avem aproape 60% vaccinați, ce tot ne fac idioții Europei? Voi raportați la 20 de milioane? Păi voi sunteți nebuni? Suntem vreo 18 milioane, din care vreo 4 milioane plecați, mai sunt vreo 4 milioane de copii. Ce tot o ținem langa? 90% din deputații PSD sunt împotriva certificatului verde. Nu cred că o să vină cineva să ne ordone să votăm într-un fel sau altul”, ne-a declarat deputatul Dumitru Coarnă.

Probleme și în celelalte partide

Nici deputații USR nu vor vota toți pentru certificatul verde, crede Dumitru Coarnă, care amintește de votul de la Senat, de unde au absentat trei senatori de la USR, tocmai ca să nu voteze. ”Grupul lui Ludovic Orban o să voteze împotrivă, asta e clar, și sunt vreo 17 deputați. Eu am propus, la grupul parlamentar PSD, să lăsăm opțiunea la vot și fiecare să voteze după conștiința lui și toată lumea a fost de acord cu lucrul ăsta. Eu am primit mii de mesaje de la cetățeni ca să nu votez certificatul verde, printre care doar câteva mesaje în care oamenii spuneau că nu le permite religia și să mă gândesc și la ei, dar asta nu înseamnă că sunt fanatici religioși, cum a insinuat Vasile Dîncu. Cei mai mulți oameni mi-au spus că nu vor să se vaccineze, că sunt sănătoși și că se tem că le iau locurile de muncă. Un singur telefon am primit de la o doamnă din Călărași care mi-a spus că știe care este opinia mea în ce privește certificatul verde, dar că să le transmit colegilor să nu voteze așa ceva, că s-ar putea să fie alergați pe stradă. Evident că i-am spus că nu e în regulă să folosească astfel de amenințări și că fiecare parlamentar votează în funcție de conștiința și credința lui. Rămâne însă faptul că toate demersurile care se fac cu certificatul verde duc, într-adevăr, la vaccinarea cu forța a populației, și nu este normal”, ne-a mai precizat deputatul Dumitru Coarnă.

Capcana întinsă PSD-ului

Fiind lege organică, aceasta va trece la vot dacă vor vota jumătate plus unu din cei aleși la Camera Deputaților, indiferent dacă sunt sau nu toți prezenți, dar trebuie să existe cvorum, la fel, de jumătate plus unu. Este nevoie de 166 de voturi pentru ca legea să treacă, iar în prezent în Camera Deputaților sunt 110 membri PSD, 79 PNL, 55 USR, 30 AUR, 20 UDMR, 18 minorități și 18 neafiliați. Cei care susțin cu vehemență proiectul de lege pentru introducerea certificatului verde, PNL, USR și UDMR, au, împreună, 154 de voturi, dacă nu vor exista și printre ei deputați care vor absenta sau vor vota împotrivă. Este posibil ca această chemare a PSD-ului la guvernare să fie doar o momeală pentru a obține sprijinul pentru votul certificatului verde, după care să se producă marea împăcare cu cei de la USR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.