AcasăCORONAVIRUSLegea carantinei şi izolării a intrat în vigoare. Prevederile noului act normativ

Legea carantinei şi izolării a intrat în vigoare. Prevederile noului act normativ

Legea carantinei şi izolării intră în vigoare de marţi, 21 iulie 2020, și prevede măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Ca element de noutate, menționăm că, această lege se va putea aplica nu numai pentru epidemia de coronavirus, ci pentru orice altă epidemie sau situație de risc epidemiologic și biologic care se vor manifesta pe teritoriul României.

Potrivit acestui act normativ, carantina este definită prin „separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau la locația declarată de către persoana carantinată”.

 Cine intră în carantină

Măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care:

  1. a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu;
  2. b) au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată a fi infectată de o boală infecto-contagioasă.

În situația în care persoanele refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locația declarată de acestea, precum și atunci când persoanele în cauză încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deși au consimțit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control recomandă, iar reprezentantul direcției de sănătate publică decide carantinarea persoanei în spațiul special desemnat de autorități, dacă aceștia constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.

De asemenea, tot prin această lege este precizată și durata perioadei de carantinare.

„Măsura încetează la expirarea termenului specific perioadei de incubație sau anterior, ca urmare a confirmării persoanei ca purtătoare a agentului înalt patogen, cu sau fără semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, fiindu-i aplicabile dispozițiile privitoare la măsura izolării”, se precizează în lege.

În cazul în care persoanele care au declarat că vor sta acasă sau la o locație anume, au obligația de a suporta cheltuielile carantinării în spațiul special desemnat de autorități.

Cât durează carantinarea

Izolarea în spital se va dispune cu acordul persoanei examinate de medic, iar în lipsa acestuia doar când mediul constată riscul iminent de transmitere comunitară. Persoana respectivă va trebui să stea însă în spital cel mult 48 de ore, până când vin rezultatele examenelor medicale care i s-au făcut. Măsura izolării dispusă de medic încetează când se confirmă vindecarea persoanei sau când medicul recomandă asta.

Legea carantinei şi izolării prevede că măsurile luate vor putea fi contestate în instanță de pacienți, fie la judecătoria în a cărei circumscripție domiciliază ori își are reședința pacientul, fie la judecătoria în a cărei circumscripție e situată unitatea sanitară unde e internat. Nu va fi plătită nicio taxă de timbru pentru aceste acțiuni, iar ele se vor judeca de urgență – 24 de ore.

author avatar
Eli Dan Davidescu
371 afisari

3 COMENTARII

  1. Prost mai scrii, băi, nene! Majoritatea sunteți niște sugători de pix cu creierii muci, faceți limba română terci. Sugarilor!

  2. M-am jurat sa nu-mi mai bag botoxu slinos in presa romaneasca , am sa citesc si sa soug numai presa sovieto-stalinista de la mine din mareata Transnistrie !

  3. astia garanteaza ca nu te si vaccineaza cand or scoate astia cica unul pe repede inainte ca de tratament pe care insasi ue a recunoscut ca este nu zic nimic?????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger