AcasăCORONAVIRUSJobul disperării: strângătorii de cadavre COVID-19

Jobul disperării: strângătorii de cadavre COVID-19

Îmbrăcați în echipamente hazmat, Nestor Vargas și  Luis Jose Cerpa colectează trupurile persoanelor care au murit de coronavirus în capitala peruană Lima. Este o muncă pe care puțini o doresc din cauza expunerii potențiale la virus. Dar acești doi imigranți venezueleni au fugit de sărăcie din țara lor și își asumă riscul.

“Mi-e frică, pot să mă infectez, pot să duc infecția acasă, unde locuiesc cu soția, copiii și mama”, a spus Vargas pentru CNN. Bărbatul de 38 de ani a lucrat la o companie de gaze, dar colectarea morților a devenit o industrie în creștere – Peru a raportat 13.000 de decese covid, peste 353.000 de persoane au fost diagnosticate până acum cu virusul, sistemul de sănătate publică este copleșit. Cerpa, 21 de ani, a fost student la design grafic înainte de a fugi în Peru, unde a lucrat ca barman și ospătar. Cei doi lucrează până la 19 ore pe zi, șapte zile pe săptămână, și câștigă 500 de dolari pe lună, aproape dublul salariului minim din Peru.

Țară în care au ajuns cel puțin 870.000 de venezueleni, potrivit Agenției ONU pentru refugiați. Majoritatea cadavrelor pe care le colectează provin din cartierele sărace din Lima – unde familiile nu își permit să angajeze servicii funerare –  sunt încărcate în spatele autoutilitarei lor și transportate la  crematoriul cimitirului El Angel din oraș. Aici, un alt muncitor din Venezuela se ocupă de cuptoarele care funcționează constant. “Peruanii nu o fac, le este greu. Cineva trebuie să o facă și avem nevoie de slujbe”, spune Orlando Artega.

El trimite majoritatea banilor celor trei copii rămași în Venezuela, dar are de întreținut și o fiică de 2 ani în Lima. Cei doi “colectori” își termină programul în jurul orei 23:00. Ultimul apel al zilei a venit de la Spitalul Villa Maria del Triunfo. Personalul le-a cerut bărbaților să strângă 13 cadavre, pentru că morga lor era plină. Aceste zile înconjurate de moarte au devenit norma pentru ei. „Uneori ajungem acasă la 2 dimineața sau 3 dimineața. După ce facem dușul și mâncăm este deja 4 „, a spus Cerpa. “Ne  ridicăm din nou și trebuie să plecăm la 8”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger