AcasăCORONAVIRUSIvermectina: farsa medicamentului “minune” anti-Covid

Ivermectina: farsa medicamentului “minune” anti-Covid

Ivermectina este un medicament contra păduchilor – și nimic mai mult. Dar „cercetări” fără dovezi, sau pur și simplu fabulații și isterii pe rețelele sociale sau în mass-media l-au ridicat la nivelul unui tratament minune împotriva Covid-19.

Autoritățile sanitare din SUA, Marea Britanie și UE au constatat că nu există dovezi concrete pentru utilizarea Ivermectinei  împotriva Covid, dar mii de susținători, mulți dintre ei activiști anti-vaccin, au continuat să facă o campanie zgomotoasă pentru utilizarea acestuia. Acum plâng prin saloanele de terapie intensivă.

La rândul lor, medicii veterinari, inclusiv din România, s-au grăbit să dezmintă pe rețelele sociale informaţia potrivit căreia Ivermectina ar avea efecte miraculoase în tratarea coronavirusului.

Erori, manipulare,  lipsa datelor, studii invalidate

BBC a dezvăluit că mai mult de o treime din cele 26 de „studii” pro-Ivermectină publicate conțin erori grave, semne de potențială fraudă și niciunul dintre ele nu prezintă dovezi convingătoare ale eficacității acestui medicament în lupta împotriva virusului.

Mai grav, au fost descoperite probleme majore: aceleași date despre pacienți folosite de mai multe ori pentru persoane presupuse diferite, dovezi că selecția pacienților pentru grupurile testate nu a fost aleatorie, procente calculate incorect, lipsa unor date centralizate care să dovedească o statistică credibilă.

Dr. Kyle Sheldrick, coordonatorul  unui grup de oameni de știință care investighează studiile, a declarat că nu a găsit „un singur studiu clinic” care să arate că Ivermectina a prevenit decesele Covid, iar organismele locale de sănătate nu cunosc aceste studii.

Echipa a analizat, de asemenea, șase studii observaționale deosebit de influente. Acest tip de studiu analizează ce se întâmplă cu persoanele care iau oricum medicamentul, deci poate fi părtinitor privind tipurile de persoane care aleg să ia tratamentul.

Sheldrick, medic și cercetător la Universitatea New South Wales din Sydney, consideră că este foarte probabil că cel puțin unele dintre studii ar fi fost manipulate cu bună știință.

Două studii, din Iran și Liban, susțin că Invermectina împiedică decesele Covid. Dar aceste studii au fost excluse dintr-o lucrare pentru Cochrane – experții internaționali în revizuirea dovezilor științifice – deoarece erau „atât de slab raportate și fără date și dovezi concrete”. Analiza a concluzionat că nu există dovezi ale beneficiului Ivermectinei atunci când vine vorba de Covid.

Cel mai complet  studiu de Ivermectină publicat până acum este studiul Together de la Universitatea McMaster din Canada. Nu a găsit niciun beneficiu pentru medicament în tratarea anti-Covid.

Prof. Andrew Hill, de la Universitatea din Liverpool, a scris o recenzie pozitivă asupra Ivermectinei, spunând inițial că lumea ar trebui „să se pregătească, să obțină provizii și să aprobe medicamentul. Acum recunoaște că studiul este invalidat,  nu rezistă controlului autorităților medicale și își retrage afirmațiile.

În februarie, gigantul farmaceutic Merck – una dintre companiile care produce Ivermectina – a declarat că nu există „nici o bază științifică pentru un potențial efect terapeutic împotriva Covid-19”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
260 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger