AcasăCORONAVIRUSItalienii, pe invers față de români. Iubesc AstraZeneca și urăsc Pfizer-ul

Italienii, pe invers față de români. Iubesc AstraZeneca și urăsc Pfizer-ul

România are deja surplus de vaccinuri

Campania de vaccinare din Italia merge la fel de prost ca și cea din România, dar din motive diferite. Italienii vor să se vaccineze, dar nu au centre suficiente din cauza numărului redus de cadre medicale. În plus, în Italia cel mai popular este vaccinul AstraZeneca, pentru că nu a produs efecte secundare, și cel mai ”periculos” este considerat Pfizer.

Solicitarea Asociației Românilor din Italia adresată Guvernului Cîțu, de a-i primi la vaccinare și pe românii din diaspora, că tot vor ajunge să arunce dozele, a venit pe fondul unei viteze scăzute de imunizare în această țară. Problema Italiei este o dorință mare cu o capacitate de vaccinare mică, din cauza numărului insuficient de cadre medicale care să administreze serul. În ritmul acesta, cei 1,4 milioane de români din Italia vor ajunge să se vaccineze abia prin toamnă, în timp ce alți aproape 400.000 care locuiesc acolo fără forme legale nu vor putea beneficia de imunizare. Teama cea mai mare a românilor care lucrează în Italia, în marea lor majoritate, ca îngrijitori de bătrâni și copii, este că nu vor mai fi primiți la muncă dacă nu se vaccinează. Mai ales că italienii au rămas foarte traumatizați după ce au înregistrat un număr uriaș de morți la începutul pandemiei. Spre deosebire de România, în Italia cel mai popular este vaccinul AstraZeneca, iar după el, Moderna. La AstraZeneca nu s-au înregistrat efecte secundare, însă au existat reacții adverse la Pfizer. Președintele Asociației Românilor din Italia, Eugen Terteleac, a cerut Guvernului să subvenționeze biletele de avion ale românilor din diaspora și să organizeze o campanie de vaccinare în aeroporturi pentru aceștia. ”Ar trebui ca statul român să-și protejeze cetățenii, chiar dacă aceștia se află în afara granițelor. Și, din câte văd, în România mai mult de jumătate dintre doze se vor arunca pentru că lumea nu vrea să se vaccineze. Românii din Italia au solicitat, prin asociația noastră, ca Guvernul să le subvenționeze biletele de avion, astfel încât aceștia să suporte un cost de 100- 150 de euro pentru cele două călătorii dus-întors, necesare pentru ambele doze”, ne-a declarat Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia.

13 județe au zero persoane pe listele de așteptare

În 13 dintre județele României campania de vaccinare s-a încheiat, în sensul că pe listele de așteptare nu mai figurează nicio persoană. Este vorba despre Covasna, Vaslui, Botoșani, Suceava, Bistrița, Arad, Neamț, Mehedinți, Gorj, Giurgiu, Călărași, Vrancea și Buzău. Totodată, mai sunt județe în care numărul celor înscriși este nesemnificativ, cum ar fi Maramureș, cu două persoane care vor să se vaccineze, Harghita, cu 32 de persoane, Tulcea, cu 69 sau Teleorman, cu 104. Într-o situație jenantă se află județul Timiș, unde autoritățile au blocat peste 25.000 de doze de vaccin, în condițiile în care pe listele de așteptare s-au înscris doar 161 persoane. În 25 aprilie, în România existau 167.010 doze Pfizer, 42.736 doze Moderna și 65.731 doze AstraZeneca, iar pe listele de așteptare se aflau doar 66.079 români pentru Pfizer, 2.245 pentru Moderna și 1.316 pentru AstraZeneca.

Au dispărut peste 800.000 de doze de vaccin

Potrivit comunicatelor oficiale ale Centrului Național de Vaccinare, până în 25 aprilie, țara noastră a recepționat 1.517.200 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 533.125 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației. Din aceleași comunicate aflăm că, de fapt, au fost utilizate 610.674 de doze AstraZeneca, ceea ce înseamnă că, scăzând cele 65.731 de doze aflate deja în centrele de vaccinare, tot lipsesc 840.795 de doze. Dacă ar fi păstrate pentru cei care trebuie să efectueze a doua doză, ar mai fi necesare doar circa 305.000 de doze, și asta în condițiile în care în 26 aprilie a mai sosit un lot de 40.800 doze de vaccin AstraZeneca.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
721 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger