AcasăCORONAVIRUSItalia vrea să evite „psiho-pandemia”

Italia vrea să evite „psiho-pandemia”

Confruntat cu creșterea bruscă a tulburărilor psihologice, guvernul urmează să lanseze un bonus de 500 de euro pentru a permite tuturor italienilor, indiferent de vârsta lor, să fie îngrijiți de un profesionist în domeniul sănătății mintale.

Cazurile au crescut cu 26%, iar tulburările de anxietate s-au amplificat – peste 30% în timpul pandemiei, conform Societa Italiana di Neuropsicofarmacologia. „Femeile, tinerii și persoanele în vârstă, care constituie cea mai fragilă parte a populației, sunt cei mai afectați de consecințele sărăciei și izolării”, a declarat psihiatrul Claudio Mencacci.

Spitalele italiene înregistrează o explozie a vizitelor legate de gânduri de sinucidere sau autovătămare. Acestea s-au dublat de la începutul pandemiei, în timp ce alte episoade de violență au crescut fără precedent.

În ianuarie 2021, 63% dintre pacienții internați în spitalul Bambino Gesu din Roma din motive psihologice au avut gânduri sinucigașe sau au încercat să acționeze în acest sens, comparativ cu 39% cu un an mai devreme.

Spitalizările pentru aceste profiluri au crescut de la 17% la 45%. Profesioniștii denunță lipsa unor investiții suficiente care să le permită să-și desfășoare activitatea cu demnitate. Cei 800.000 de pacienți susținuți de serviciul public de sănătate mintală sunt urmăriți doar de aproximativ 2.000 de psihologi.

50 de milioane de euro pentru sănătatea mintală

Prin urmare, Executivul de la Roma a anunțat creearea unui fond de 50 de milioane de euro pe an pentru a permite tuturor italienilor, indiferent de vârstă, să beneficieze de sprijin psihologic.

Este și cerința Consiliului Național al Ordinului Psihologilor, după ce a constatat “probleme mai mult sau mai puțin grave în rândul medicilor” în ultimul an.

“Atenție, bonusul de 500 de euro nu va rezolva totul”, a avertizat ministrul Sănătății, Roberto Speranza: „Trebuie să consolidăm serviciul de sănătate publică care se ocupă de sănătatea mintală. Sunt necesare mai multe resurse pentru asistența psihologică teritorială și pentru a desfășura o acțiune generală asupra întregului sistem. Bonusul este doar un prim pas”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor