AcasăCORONAVIRUSItalia, prima țară europeană care impune obligativitatea pașaportului Covid pentru toți angajații

Italia, prima țară europeană care impune obligativitatea pașaportului Covid pentru toți angajații

Italia, prima țară europeană care impune obligativitatea pașaportului Covid pentru toți angajații

Italia va institui, de luna viitoare, obligativitatea unui pașaport verde Covid-19 pentru toți angajații, inclusiv cei din sectorul privat, devenind prima țară europeană care ia această măsură, în timp ce  încearcă să accelereze vaccinările și să oprească infectările.

Începând cu 15 octombrie, pașaportul Covid devine obligatoriu pentru toți angajații publici și privați. Premierul Mario Draghi dorește mai multe vaccinuri pentru a pune Italia „într-o stare de securitate”.

Permisul, un certificat digital sau pe hârtie care arată că posesorul a primit cel puțin o doză de vaccin, a fost testat negativ sau s-a recuperate recent după Covid-19, a fost conceput inițial pentru a ușura călătoriile între statele UE.

Sancțiuni, amenzi, dar nu concedieri

Însă Italia se numă printre țările care au impus acest pașaport pentru acces în locuri precum muzee, săli de sport și restaurante.

Ulterior, a extins utilizarea permisului pentru profesori și personalul școlii, în ciuda fricțiunilor legate de acest subiect din coaliția de unitate națională a premierului Mario Draghi, scrie Reuters.

Ministrul afacerilor regionale, Mariastella Gelmini, a declarat că cabinetul este gata să meargă și mai departe, în cadrul reuniunii de joi, 16 septembrie.

„Ne îndreptăm către un Green Pass obligatoriu nu numai pentru lucrătorii din sectorul public, ci și pentru cei din sectorul privat”, a declarat ea. „Vaccinul este singura armă pe care o avem impotriva Covid-19 si putem reduce infectările doar prin vaccinarea unei mari majorități a populației”.

La orele după-amiezii va avea loc Consiliul de Miniștri pentru a da undă verde noii măsuri.

Absența unui Green Pass ar putea duce la suspendarea lucrătorilor și pierderea salariului, dar nu va antrena concedieri.

Peste 130.000 de decese în peninsulă

Italia are a doua cea mai mare cifră de decese legate de Covid-19 din Europa, după Marea Britanie, cu peste 130.000 de persoane care au murit de la apariția pandemiei, la începutul anului 2020.

Aproximativ 73% din populația Italiei de 60 de milioane de oameni a primit cel puțin un vaccin și 65% sunt complet vaccinați, cifre în linie generală cu majoritatea celorlalte țări ale Uniunii Europene.

„Oamenii nu ar trebui să plătească pentru a munci”

Reuniunea cabinetului de joi poate fi una tensionată. Liderul de dreapta Matteo Salvini, a rezistat în repetate rânduri la extinderea Green Pass, dar partidul său este divizat pe această temă.

Draghi s-a întâlnit, miercuri, cu liderii sindicali pentru a-și explica planurile. Maurizio Landini, șeful celui mai mare sindicat al țării, CGIL, a declarat  că este important ca testele să fie gratuite pentru lucrătorii care nu doresc să fie vaccinați.

„Oamenii nu ar trebui să plătească pentru a munci”, a spus el. Oponenții Green Pass spun că el călcă în picioare libertățile și este o modalitate de a forța oamenii să se vaccineze.

 

author avatar
Tudor Borcea
433 afisari

5 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger