AcasăCORONAVIRUSIohannis, decizie de ultimă oră. Are legătură cu legea privind carantina și...

Iohannis, decizie de ultimă oră. Are legătură cu legea privind carantina și izolarea

Replică usturătoare pentru Iohannis, din partea unui oficial ungar: A ajuns preşedinte şi cu votul maghiarilor

De la Cotroceni s-a dat undă verde, sâmbătă, unei legi importante, în contextul situației generate de noul coronavirus.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 18 iulie a.c., decretul privind promulgarea Legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic (PL-x 418/07.07.2020)”, a transmis Administrația Prezidențială, sâmbătă, într-un scurt comunicat. Este vorba despre legea privind carantina și izolarea.

Conform procedurilor, actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Ce a cerut Orban DSP-urilor

După adoptarea în cadrul Legislativului a proiectului de lege propus de Executiv pe fondul deciziei Curții Constituționale, privind carantina și izolarea la domiciliu, premierul Ludovic Orban a făcut câteva sublinieri. „Legea dispune măsurile și autoritățile care decid lucruri ținând de epidemie, respectiv cine stabilește măsurile de izolare, măsurile de carantinare, măsurile care privesc tratarea pacienților, fie în spitale, fie în izolare la domiciliu.

Am solicitat direcțiilor de sănătate publică, cele care vor avea obligația ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, să dispună în baza reglementărilor toate măsurile de protecție sanitară, să fie pregătite să îşi organizeze bazele de date, să ia toate deciziile care sunt prevăzute în lege şi în actele normative de ordin secundar, pentru a dispune măsurile de protecție privitoare la: persoanele diagnosticate cu COVID care au ieșit din spital, și anume deciziile de a asigura tratarea la domiciliu; persoanele care sunt diagnosticate să intre în evaluarea medicală care este realizată la nivelul spitalelor COVID; în privința persoanelor care sunt persoane de contact în anchetele epidemiologice, să dispună măsura izolării la domiciliu. (…) Este foarte important să ne asigurăm că orice posibil purtător de virus respectă măsurile de izolare, respectă măsurile prin care este tratat medical și nu pune în pericol sănătatea celorlalți cetățeni”, a menționat șeful Guvernului.

Sfatul premierului

Întrebat, totodată, în legătură cu posibilitatea adresării către instanță, cu o contestație, premierul a adresat o recomandare pacienților COVID. Iată contextul:

„Dacă pacientul ajunge în spital și refuză acea internare, cum face contestația? Pentru că e, cumva, un risc să se ducă personal…?

Ludovic Orban: Vă mărturisesc că mi-a fost foarte greu să înțeleg această procedură. Poate să sesizeze instanța de judecată, numai că în cele 48 de ore nu ştiu dacă se va stabili termen și dacă un judecător poate să ia o decizie. Sigur, e nevoie de celeritate în astfel de situații, dar, după părerea mea, orice om care este diagnosticat cu COVID are nevoie de o evaluare medicală, chiar dacă nu are simptome vizibile. Nu se poate ști. Boala asta, acest virus acționează într-un mod care nu este cunoscut încă de specialişti. Sunt evoluții fulminante în cazuri care nu prezintă niciun simptom și, practic, orice persoană care este diagnosticată cu COVID trebuie să fie supusă acestei evaluări medicale. Sfatul meu către români este să nu stea numai 48 de ore, să stea cum era înainte, măcar cinci zile, să fie urmărită evoluția, să se poată face analize mai aprofundate, de tip RMN sau de tip computer tomograf, în cazul în care există anumite, să spun, suspiciuni din partea medicilor referitoare la posibila evoluție, pentru a fi în afara oricărui pericol. Aţi văzut că am avut cazuri de persoane care nu aveau simptome, care au ieșit din spital și care s-au întors în spital în situații critice, iar unii dintre ei chiar au decedat”.

Proiectul de lege privind carantina și izolarea a primit o formă finală în Senat. A fost adoptat joi seară, Camera superioară a Parlamentului având calitate de for decizional. Actul normativ a luat apoi calea Cotrocenilor, în vederea promulgării.

Mesajul tranșant al președintelui, înaintea votării legii în Senat

Zilele trecute, pe 14 iulie, mai exact, Klaus Iohannis a ieșit public cu un mesaj, în care a acuzat PSD-ul că tergiversează discuțiile pe tema legii aflate la Senat și a transmis un nou apel către Legislativ. ”Mă surprinde acest cinism exagerat de care dă dovadă PSD, tergiversând adoptarea acestei legi. Și, în acest fel, ce se întâmplă de fapt este că PSD privează Guvernul de un instrument foarte important, absolut necesar în combaterea acestei epidemii. Privează Guvernul de acest instrument, care reglementează izolarea și carantinarea.

Vă spun drept – este extrem de trist, este șocant, fiindcă această tergiversare, prin care PSD probabil vrea să pară important sau interesant, poate să coste viața a zeci, doamne ferește, poate chiar a sute de români. Reiau apelul meu către Parlament: finalizați discuțiile! Aprobați o formă bună pentru această lege! Altfel, veți fi, moralmente, răspunzători de moartea poate a zeci sau chiar a sute de români! Acest comportament, această tergiversare este intolerabilă!”, a fost auzit spunând președintele Iohannis, de la Cotroceni.

sursa foto: gov.ro

537 afisari

5 COMENTARII

  1. De ce nu se ia temperatura la intrare in televiziuni si de ce nu se carantineaza cei cu temperatura macar 5 zile la spital?Medicii specialiști ai pot salva pe promteristi
    .

  2. O tara de dementiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, purtati masti sa va ia temperatura la intrare in magazin ….vai de capul vostru ….va trebuie si mai rau ca nu sunte-ti in stare sa iesiti in strada ptr. drepturile vostre !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger