AcasăCORONAVIRUSÎntrebarea pe care mulți o au: Când am putea scăpa de mască?...

Întrebarea pe care mulți o au: Când am putea scăpa de mască? Ce spune profesorul Rafila

Când am putea scăpa de mască? Ce spune profesorul Rafila (foto: Facebook)

O întrebare pe care mulți români o au, în contextul situației generate de noul coronavirus, dar și al campaniei de vaccinare antiCovid de la nivel național, aflată în plină desfășurare, ține de purtarea măștii de protecție.

Un răspuns recent în această privință a venit de la reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, profesorul Alexandru Rafila.

”De mască am putea scăpa prin toamnă sau când imunizăm 10 milioane de persoane. Purtarea măștii ar trebui să devină voluntară. Nu cred că atingem 10 milioane de vaccinați dacă nu creștem la 100.000 pe zi”, a declarat Rafila, luni, la un post de radio, citat de digi24.ro.

Cîțu: Este important ca toată lumea să vrea să se vaccineze

Precizările profesorului Rafila, parlamentar PSD, vin în contextul celor mai recente declarații pe care le-a făcut premierul Cîțu pe tema campaniei de vaccinare.

Șeful Guvernului a anunțat, tot luni, constituirea unui comitet interministerial, sub coordonarea premierului, for care ”să asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a României”. Referindu-se strict la campania de vaccinare, Florin Cîțu a precizat, de la Palatul Victoria, că ”sunt două luni foarte importante pentru noi, luna aprilie şi luna mai. Pentru că, în aceste două luni, vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România”.

La cifra de 10 milioane de oameni vaccinați făcuse trimitere și premierul, orele trecute, în cadrul conferinței de la Palatul Victoria. ”M-am asigurat că avem dozele necesare pentru vaccin, dar, așa cum arată astăzi lucrurile, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la sfârșitul lunii iulie. Deci mergem mai repede decât ne-am programat, dar este important ca toată lumea să vrea să se vaccineze. (…) Avem dozele, deja sunt programate, și vom putea vorbi de 10 milioane de persoane vaccinate la sfârșitul lunii iulie, ceea ce reprezintă 70% dintre persoanele adulte și putem să vorbim clar de o redeschidere a economiei aproape în totalitate. (…) Ştiți bine că, în februarie, vorbeam de finalul lunii septembrie, avem acum dozele programate pentru finalul lunii iulie, dar trebuie să ne programăm, trebuie să mergem să ne vaccinăm. (…) Ca să trecem peste această perioadă, ca să revenim la normalitate, vaccinarea este singura soluție şi ne-am asigurat că vom avea doze de vaccin necesare.

Apel la politicieni, dar și la reprezentanții Bisericii

În acest context, premierul a făcut apel la politicieni, dar și la primarii și președinții de concilii județene să ”prezinte campania de vaccinare, pentru ca toţi românii să aibă informaţiile la zi în ceea ce priveşte campania de vaccinare”.

Totodată, șeful Guvernului vrea informare pe această temă și la nivelul satelor României. În acest sens, un rol important ar putea avea și reprezentanții Bisericii, a dat de înțeles prim-ministrul. ”Mai mult, este nevoie, și am spus-o și la întâlnirea cu cultele, și mi s-au dat asigurări, dar vreau să spun și aici public, este nevoie de o implicare a Bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural. Este nevoie ca toți românii din mediul rural să aibă aceste informații, să poată să se vaccineze”, a mai declarat Cîțu.

180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger