AcasăCORONAVIRUSInteligența artificială, utilă în lupta împotriva pandemiei: Oamenii vor putea afla dacă...

Inteligența artificială, utilă în lupta împotriva pandemiei: Oamenii vor putea afla dacă sunt infectați sau nu cu SARS-CoV-2 în funcție de voce

Inteligența artificială, utilă în lupta împotriva pandemiei: Oamenii vor putea afla dacă sunt infectați sau nu cu SARS-CoV-2 în funcție de voceInteligența artificială, utilă în lupta împotriva pandemiei: Oamenii vor putea afla dacă sunt infectați sau nu cu SARS-CoV-2 în funcție de voce

În următoarele luni, oamenii vor putea afla dacă au contractat infectația SARs-CoV-2 cu ajutorul unui sistem bazat pe inteligența artificială.

Inteligența artificială este utilă în gestionarea pandemiei de coronavirus nu doar datorită diferitelor aplicații de monitorizare a pacienților infectați și a persoanelor care au intrat în contact cu aceștia, ci și datorită unui sistem dezvoltat de un grup de specialiști din Luxemburg.

Inteligența artificială, utilă în combaterea pandemiei

Specialiștii vor analiza înregistrări vocale ale unor persoane infectate pentru a determina care sunt parametrii tusei și ai vocii.

„Afecţiunile respiratorii, cum ar fi tusea seacă, durerile în gât şi dispneea provocate de COVID-19, pot face ca vocile pacienţilor să fie diferite, creând ‘semnături identificabile de voce’, care pot fi recunoscute prin folosirea sistemului nostru. Ideea noastră se inspiră din investigaţiile avansate pentru analiza sunetului, cum ar fi recunoaşterea automată a persoanelor afectate de o răceală, ca urmare a acusticii vocii, sau distincţia între tusea seacă şi cea productivă”, a declarat specialistul Muhannad Ismael pentru agenţia EFE.

O altă metodă utilă în gestionarea pandemiei de coroavirus la nivel global este folosirea modelelor matematice.

Modelele matematice, un factor cheie în combaterea pandemiei de COVID-19

În contextul pandemiei de coronavirus, modelele matematice au revenit în atenția specialiștilor întrucât pot crea scenarii previzibile despre modul în care ar putea evolua pandemia, ceea ce ar ajuta autoritățile să ia măsuri specifice mai eficiente.

„Virtutea unui model matematic… este oferă claritate și precizie unei ipoteze, permițând astfel o comparație semnificativă între consecințele presupunerilor de bază și faptele empirice”, explică teoreticianul în biologie Robert May, citat de Science.

De exemplu, oamenii de știință au folosit un model matematic pentru a studia impactul și consecințele pe care le are coronavirusul în diverse medii demografice și socio-economice, însă s-au concentrat pe țările mai puțin dezvoltate sau aflate în curs de dezvoltare.

Analiza acestora arată că un sistem de sănătate cu o capacitate redusă anulează într-o oarecare măsură avantajul țării de a avea o populație relativ tânără. Astfel, dacă aceste tipuri de țări nu controlează răspândirea SARS-CoV-2, este posibil să existe consecințe grave.

După apariția unui agent patogen necunoscut anterior precum SARS-CoV-2, modelele matematice pot fi utilizate pentru a estima parametrii de răspândire ai acestuia, pentru a explora posibile scenarii viitoare, pentru a evalua retrospectiv eficacitatea intervențiilor specifice și pentru a identifica potențialele strategii care pot fi implementate. În fiecare etapă, comunicarea scopului unui model și incertitudinea rezultatelor acestuia sunt esențiale pentru a se asigura că modelele informează eficient politica de sănătate publică.

 

author avatar
Alexandru Tîrcavu
73 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger