AcasăCORONAVIRUSÎnțelegere Israel-Pfizer: vaccinuri contra date personale

Înțelegere Israel-Pfizer: vaccinuri contra date personale

Israelul a obținut un stoc de vaccinuri anticoronavirus de la gigantul farmaceutic Pfizer în schimbul accesului rapid de date cu privire la efectele acestei imunizări asupra populației sale, potrivit unui raport consultat de AFP.

Statul ebraic a lansat o campanie de vaccinare „fără precedent” împotriva Covid-19 în urmă cu aproape o lună. A făcut deja posibilă administrarea primei dintre cele două doze necesare de vaccin Pfizer-BioNtech la mai mult de două din cele nouă milioane de locuitori, într-un moment în care multe state occidentale se luptă să obțină suficiente provizii de vaccin. Guvernul a comandat un total de paisprezece milioane de doze – capabile să imunizeze șapte milioane de oameni – de la laboratoarele Pfizer și Moderna. Și, mai presus de toate, a livrat câteva milioane de flacoane prețioase.

Potrivit mai multor mass-media locale, Israelul a plătit mai mult decât prețul pieței pentru a asigura o aprovizionare suficientă și rapidă de vaccinuri. Informații pe care autoritățile au refuzat să le  comenteze. Însă Pfizer are acces la date rapide și la scară largă despre efectele vaccinului său pentru a asigura “un stoc mare de doze”, conform acordului făcut public de Ministerul Sănătății. Această „colaborare” între Israel și Pfizer este prezentată ca un efort de „măsurare și analiză a datelor epidemiologice legate de desfășurarea produsului”, adică injectarea vaccinului în populația israeliană. Documentul afirmă că Ministerul Sănătății depinde de o anumită rată de „eliberare” a dozelor de către Pfizer „pentru a obține imunitatea colectivă și pentru a obține suficiente date cât mai curând posibil”. „Ambele părți recunosc că viabilitatea și succesul proiectului depind de rata și amploarea vaccinării în Israel”, se mai arată în document. Însă o mulțime de organizații locale au protestat împotriva acestui schimb de informații private.

Laboratorul de date

În Israel, cetățenii sunt afiliați la unul dintre cele patru fonduri majore de asigurări de sănătate ale țării, care contactează personal asigurații pentru a le oferi un program de vaccinare. Cu toate acestea, aceste fonduri au baze de date digitale mari asupra deținătorilor de polițe, ceea ce, teoretic, le permite să evalueze eficacitatea sau potențialele efecte secundare ale vaccinului, de exemplu în funcție de vârstă sau istoricul medical. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a recunoscut recent că statul ebraic este de acord să „împărtășească cu Pfizer și cu restul lumii toate datele statistice care pot ajuta la dezvoltarea strategiilor de înfrângere a coronavirusului”.

Tehilla Shwartz Altshuler, specialist privat în protecția datelor la Institutul Democratic Israel(IDI), un centru de analiză politică în Ierusalim, spune că  digitalizarea pe scară largă a datelor de sănătate din Israel este „un atu unic”. „Într-o lună sau șase săptămâni, Israelul poate oferi date Pfizer asupra a milioane de oameni”, a declarat ea, subliniind că acest schimb de date ar fi trebuit să facă obiectul unei dezbateri publice atât  timp cât unii se tem că informațiile nu vor fi anonimizate. Dar se pune întrebarea dacă Israel, care în prezent se mândrește cu a fi „VaccineNation”, și-a transformat oamenii în cobai? Un lucru este cert, potrivit analistului de la  IDI: campania de vaccinare este până acum „cel mai mare experiment pe oameni din secolul XXI”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
780 afisari

3 COMENTARII

  1. Iz iz izdraielul a luat toate dozele crede ca ca ca ca peste 6 luni toti o sa fie vaca vaca vaccinati si imunizati ca ca cand trebuie ho ho ho hop sa faci iar alte vaca vaca vaccinuri. .. Pro prosti pra praf tamaie.

  2. Ma intreb, o fi cosher vaccinul asta, ori israelienii, toti, au renuntat la religia traditionala si au devenit libercugetatoriateiprogresistimarxixti, uateva…? Sau, poate, cand l-au incarcat in dubitza cu pinguini, l-au binecuvantat rabinii…Ca si catolicii au fost exonerati de vina ca folosesc produsul uni avort, tot prin binecuvantare generala…

  3. Si cam ce date personale cred adeptii progresisti ca va livra Israelul? Datele propriilor cetateni, ori ale milioanelor de turisti balneari, abonati la tehnicile medicale revolut ionare, ori ale geriatriei de SF, care a izolat si a gasit calea de inversare a sensului genei batranetii?! Sunt doar contrariat de ce n-a facut Israelul vaccinul…sau, poate Pfizer…poate Moderna…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger