Deși Institutul Național de Sănătate Publică a renunțat, de câteva luni, să mai publice numărul vaccinaților testați pozitiv Covid și decedați, statistica arată, de fapt, realitatea. Numărul vaccinaților infectați este mai mare decât cel al nevaccinaților, fapt care evidențiază inutilitatea certificatului verde, menținut în mod abuziv de autorități.
Potrivit INSP, 50.6% din cazurile confirmate Covid au fost înregistrate la nevaccinați, iar 49,4% la cei vaccinați. Comparând procentul național de nevaccinați, care este de 58%, și cel al nevaccinaților, de 42%, se observă clar că cei care s-au ”imunizat” se infectează mai mult. Institutul Național de Sănătate Publică a ținut să precizeze, în analiza săptămânii 7-13 februarie, că dintre cei vaccinați care s-au îmbolnăvit, 47% erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de 6 luni de la ultima doză.
Însă, diferența dintre vaccinații cu o singură doză și cei cu schema completă este extrem de mică, 8.100.515, față de 8.034.488 de persoane. Deci, ”vinovați” că s-au infectat masiv ar fi cei care nu și-au făcut a treia doză, procentul acestora fiind de circa 10%. Totodată, 20% dintre decese au fost raportate în rândul vaccinaților, ceea ce înseamnă, la 42% infectați, că jumătate dintre aceștia riscă să-și piardă viața. Sigur că aceste procente și aceste cifre nu sunt luate în calcul de autorități la evaluarea riscurilor de transmitere a virusului. Pentru că, dacă ar fi luate în calcul, așa, ca o ironie a sorții, certificat verde ar trebui să aibă persoanele nevaccinate, care au, iată, o imunitate mai bună în fața Covid.
Ultimele statistici ale INSP arată clar inutilitatea certificatului verde și nu numai inutilitatea, ci chiar aberația favorizării cetățenilor vaccinați, care se dovedesc, iată, principalii vectori de transmitere a noului coronavirus. O schimbare, totuși, există, cel puțin în declarațiile oficialităților, care nu mai pun accent pe vaccinare și nu mai îndeamnă populația să se vaccineze cu atâta vehemență ca până acum.
Se încheie campania de vaccinare
Autoritățile au luat decizia, foarte târziu, de a închide centrele de vaccinare, având în vedere adresabilitatea sporadică a populației. Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a anunțat în 16 februarie doar 1.231 de persoane care și-au administrat prima doză, din care doar 58 cu vaccin pediatric, 2.353, cu a doua doză, și 3.904 cu doza booster. Totalul celor care au făcut a treia doză este însă sub 2,5 milioane, semn că încrederea românilor în eficacitatea dozelor multiple de vaccin este în cădere liberă. Cu 42% vaccinați cu cel puțin o doză, românii se află cu mult înaintea altor țări europene. Astfel, Bulgaria abia atinge 29% vaccinați, Ucraina, 34%, Republica Moldova, 39%, iar Macedonia de Nord, aproape 40%. În ce privește Bulgaria, spitalizările și decesele sunt comparabile cu cele din țara noastră.
Pleacă și valul 5
Valul 5, care s-a dovedit net inferior valului 4, din punctul de vedere al numărului de decese și de cazuri grave, a intrat pe o pantă vizibil descendentă. La ritmul în care scad cazurile Covid, cel mai probabil că la 1 martie secțiile ATI și spitalele vor fi aproape goale. Așa cum am mai scris, toate cazurile grave și decesele care se înregistrează în ultima perioadă sunt cauzate de proasta gestionare a sistemului, având în vedere că, la ora actuală, spitalele, cu centre de evaluare cu tot, au absolut toată medicația necesară pentru a vindeca pacienții. Iar dacă ministrul Sănătății s-a mulțumit doar să emită niște reglementări, semnalele din teritoriu sunt că nimic nu s-a schimbat față de 2020 și 2021, că pacienții sunt la fel de batjocoriți și că nu primesc tratamentele de care au nevoie.