AcasăCORONAVIRUSÎngrijorare la nivel european. Oamenii s-au săturat de restricții

Îngrijorare la nivel european. Oamenii s-au săturat de restricții

Autoritățile europene cer măsuri de restricție și mai dure

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a transmis țărilor UE să monitorizeze atent starea de spirit a populației în ce privește măsurile de restricții și să aplice cercetările comportamentale continue. La nivelul instituției, există temerea că oamenii nu vor mai accepta nici masca de protecție și nici distanțarea fizică, fiind astfel nevoie de o accelerare a vaccinării.

Populația din țările UE a ajuns la limită și așteaptă, din zi în zi, o relaxare și chiar o ridicare a restricțiilor, pe fondul unei scăderi constante a cazurilor Covid. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) arată că noile tulpini constituie un pericol major pentru răspândirea virusului, exprimându-și îngrijorarea față de oboseala pandemică care a ajuns la un nivel extrem de ridicat. ”Creșterea nivelului de oboseală pandemică trebuie abordată în mod corespunzător, ca problemă urgentă, dacă va trebui să fie evitate alte valuri de infecție și pentru a se menține complianța populației la măsurile necesare. Așteptările publicului cu privire la probabilitatea reducerii restricțiilor trebuie să fie gestionate cu atenție. Pentru a facilita acest lucru, autoritățile ar trebui să depună eforturi sistematice pentru a se asigura că au o bună înțelegere, prin cercetări comportamentale continue, a percepțiilor comunității referitoare la pandemie, la măsurile nonfarmaceutice aplicate și la acceptarea vaccinării. În timp ce majoritatea țărilor observă în prezent o scădere a incidenței generale ca răspuns la restricții, intrarea în circulație și răspândirea crescută a noilor variante ale SARS-CoV-2 identificate pentru prima dată în Regatul Unit (B.1.1.7), Africa de Sud (B.1.351 ) și Brazilia (P.1) a generat îngrijorare. Așa după cum sugerează recentele proteste anti lockdown și tulburările civile din unele orașe europene, oboseala generată de pandemie ar putea afecta negativ acceptarea continuă și respectarea restricțiilor de către populație”, transmite ECDC.

ECDC cere măsuri mai dure

Având în vedere circulația crescută a variantelor mai transmisibile, ECDC consideră că sunt esențiale intervenții imediate, ferme și decisive în domeniul sănătății publice, pentru a controla transmiterea și a proteja capacitatea de a oferi asistență medicală. Aceasta va implica toate țările UE, care trebuie să se asigure că măsurile de restricție stratificate sunt consolidate și menținute în lunile următoare, pentru a reduce incidența Covid-19 la nivelurile cele mai scăzute posibil, reducând astfel, de asemenea, oportunitățile pentru apariția de noi variante. ”Este esențială optimizarea implementării măsurilor nonfarmaceutice, inclusiv utilizarea măștilor faciale în comunitate și în unitățile școlare. Supravegherea epidemiologică, testarea, inclusiv secvențierea, rămân pietrele de temelie ale răspunsului față de Covid-19. Călătoria nu trebuie efectuată de persoanele bolnave sau care au avut un contact recent cu cazuri de Covid-19. Mai mult, ECDC recomandă evitarea călătoriilor neesențiale, ca parte a măsurilor generale de distanțare fizică în comunitate. În timp, programele de vaccinare țintite și robuste vor permite relaxarea măsurilor de restricție”, precizează ECDC, în ultima evaluare de risc.

Se așteaptă o creștere a cazurilor

Potrivit previziunilor făcute de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, exceptând situația în care restricțiile continuă să fie aplicate sau sunt consolidate în ceea ce privește conformitatea în lunile următoare, ar trebui anticipată o creștere semnificativă a numărului de cazuri și decese cauzate de Covid-19 în statele Uniunii Europene. ”Deși vaccinarea va atenua efectul înlocuirii cu variante mai transmisibile, iar sezonalitatea ar putea reduce transmiterea în lunile de vară, ridicarea prematură a măsurilor va duce la o creștere rapidă a ratelor de incidență, a numărului de cazuri severe și a mortalității. Întârzierile în achiziționarea, distribuirea și administrarea vaccinurilor, în cazul în care apar, ar întârzia, de asemenea, opțiunea de a relaxa restricțiile”, susțin reprezentanții ECDC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.814 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger