AcasăCORONAVIRUSÎnfrângere pentru Biden. A treia doză de vaccin Pfizer, respinsă la vot

Înfrângere pentru Biden. A treia doză de vaccin Pfizer, respinsă la vot

Înfrângere pentru Biden. A treia doză de vaccin Pfizer, respinsă la vot

Un comitet consultativ al Food and Drug Administration (FDA) a decis vineri împotriva unei a treia doze de vaccin anti-Covid-19  Pfizer/BioNTech pentru toate persoanele cu vârsta de 16 ani și peste, o mișcare care este interpretată și ca un meci pierdut de administrația Joe Biden

Acesta din urmă a anunțat o campanie de rapel pentru toți americanii care au primit a doua doză cu opt luni în urmă, cu condiția ca FDA să o aprobe.

Recomandarea unanimă a rapelurilor pentru un grup limitat de americani a fost al doilea vot convocat de Vaccine and Related Biological Products Advisory Committee (VRBPAC), în cadrul ședinței sale de vineri.

Comitetul de experți externi a fost întrebat mai întâi dacă un al treilea vaccin cu serul Pfizer va fi sigur și eficient pentru toți cei cu vârsta de 16 ani și peste.

Membrii au votat în mod covârșitor împotriva acestei recomandări, invocând îngrijorări cu privire la riscurile miocarditei, o inflamație a mușchiului cardiac, la adolescenții tineri și la bărbații adulți. Au fost 16 voturi împotrivă și doar 2 voturi pentru.

A treia doză, doar pentru cei de 65 de ani

Experții americani au accceptat ca o a treia doză să fie distribuită persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste, precum și celor cu risc crescut de boli grave.

Experții au decis apoi, după o zi oarecum haotică de discuții, că lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui să fie incluși printre acești oameni cu „risc ridicat” .

Recomandările comitetului nu sunt obligatorii, dar este foarte rar ca acestea să nu fie urmate de FDA.

Deși în SUA sunt utilizate trei vaccinuri anti-Covid, votul de vineri s-a concentrat doar asupra vaccinului Pfizer și se va aplica numai celor care au primit inițial vaccinurile Pfizer, scrie CNN. Nu se aplică persoanelor care au primit vaccinurile Moderna sau Johnson & Johnson.

Recomandarea finală a grupului a fost un răspuns măsurat și „adecvat pe baza datelor furnizate”, a declarat dr. Richard Besser, președinte al Fundației Robert Wood Johnson și fost director al Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC).

Chestiunea rapelului va fi dezbătută într-un grup de consilieri ai CDC, care va aborda problema în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare.

Socoteala din Israel nu se potrivește în SUA

Membrii comitetului consultativ al FDA au adoptat un ton sceptic în cadrul ședinței de vineri, punând în discuție confluziile companiei Pfizer potrivit căreia imunitatea se diminuează la punctul în care persoanele vaccinate, de toate vârstele,  au nevoie de o doză suplimentară pentru a se proteja, la șase luni după ce au primit cea de-a doua doză.

Reprezentanții Pfizer au declarat că necesitatea unui rapel se bazează pe datele din Israel, care au arătat că cazurile severe au crescut de zece ori din iulie până în august, în ciuda faptului că 60% din populația din această țară a fost complet vaccinată.

Dar datele din Statele Unite, prezentate de CDC, au revelat că vaccinurile continuă să ofere o protecție ridicată împotriva bolilor severe, spitalizării și decesului.

Dr. Sara Oliver, ofițer al serviciilor de informații epidemice de la CDC, a menționat că Israelul și SUA au definiții diferite pentru ceea ce este considerat boală severă. În Israel, a spus ea, este definită ca niveluri mai scăzute de oxigen și o frecvență respiratorie crescută. În SUA, boala severă se referă la spitalizare sau deces.

Ușor cu Comirnaty în seringă

Vaccinul Pfizer, vândut sub numele de marcă Comirnaty, a primit aprobarea complete a FDA, pentru vârstele de 16 ani și peste, în august. Aceasta înseamnă că medicii au libertatea de a administra a treia doză pacienților pe care îi consideră necesari pentru vaccinare.

Cu toate acestea, medicii – și în special farmaciile cu amănuntul și departamentele de sănătate publică unde se administrează majoritatea vaccinurilor Covid –  vor fi cu siguranță foarte atenți la rezultatele întâlnirii de vineri.

author avatar
Tudor Borcea
478 afisari

1 COMENTARIU

  1. Deci, ați înțeles, a treia doză numai pentru cei peste 65 de ani, vârstă peste care e bine de știut că trebuie redus numărul celor aflați în viață. Nu seamănă, cumva, cu metodele naziste de exterminare a evreilor?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger